Градински инструменти и тяхното предназначение

Поддръжката на градината изисква време, организация и усилия. Не всеки е готов да се посвети на това занимание, но много хора преоткриват градинарството като нещо повече от хоби. Нищо обаче не се постига с голи ръце – за да се свърши качествено работата, трябва да разполагаме с разнообразни градински инструменти. В тази група поставяме и обикновените ръчни уреди, и машините, които ни помагат за поддръжката на градината и дворното пространство.

В случая оставяме настрана електрическите инструменти и насочваме внимание към тези пособия, с които ще си служим без източник на допълнителна енергия. Основните дейности, при които се използват ръчни градински инструменти, са:

  • Рязане;
  • Косене;
  • Копаене;
  • Разриване;
  • Поливане;
  • Пръскане;
  • Събиране на отпадъци;
  • Пренасяне.

Окосяване

За рязане могат да се използват електрически уреди. Но тук в употреба влизат добре познатите ножици за подрязване на лози и храсти. При клоните за тази дейност по-полезен може да бъде трионът или бичкията. На пазара се предлагат специални триони за пластмаса и гипсокартон.

Що се отнася до окосяването на тревните площи, там по подразбиране се използва добре познатата коса. Подрязването на растителност все пак е само една част от дейностите, които се извършват при поддръжката на градински площи и дворове.

Обработката на почвата е от съществено значение

В списъка с градински инструменти задължително трябва да присъстват лопатата и мотиката. Не, тези уреди не са отживелица, те продължават да се употребяват. Няма как малка градинка или двор високо в планината да се прекопае с машина. На помощ идва добрата стара лопата. А още по-добре, ако изберем лопата Bellota. Знаем също така, че лозето не ще молитва – мотиката продължава да е подходящ вариант за прекопаване и разораване на почвата.

Тук полезно е и греблото (търмъкът), което служи и за оформяне на лехи, и за събиране на листа и отпадъци. Същата роля може да играе и вилата. Този инструмент влиза в употреба при обиране на тревата след окосяване. А за пренасяне на ненужната биомаса или на събраните отпадъци могат да се използват или чували, или ръчна количка. Последната е просто задължителна част от инструментариума за поддръжка на градината и двора.

Трябва да поливаме редовно

Това е ясно на всеки, който се занимава с отглеждане на растителност, било то цветя, зеленчуци или овошки. Инсталирането на поливна система е най-добрата алтернатива, но ако няма такава възможност, свързване с маркуч върши работа. Понякога се налага пренасяне на кофи и бидони до по-труднодостъпни или отдалечени от източника на водоподаване места.

Може да се използва и пръскачка, въпреки че обикновено предназначението на този градински инструмент е по-различно. В контейнера, чийто обем може да достигне до 15-20 литра, се поставя разтвор за обработка на площите и растителността срещу вредители. Всеки, който се занимава с поддръжка на градината, знае до какво води нашествието на някои насекоми, както и колко досадни могат да бъдат плевелите. Редовното пръскане с правилно дозиране на препаратите може да спести много неприятности.

Оборудването с описаните градински инструменти не е скъпа инвестиция, въпреки че списъкът може да е дълъг. Трябва да сме наясно какво ни е необходимо, а доста от споменатите уреди са задължителни при тази дейност.