kamera-za-kola

Как да изберем най-подходящата камера за кола?

Монтирането на видеорегистратор вече се превърна в неизменна част от автомобила. Той е съвременна технология с основна функция да записва всичко, случващо се на пътя, включително и поведението на другите участници в движението.

Избирайки подходяща камера за кола, вие ще разполагате със съхранена информация, която можеда се окаже полезна за органите на КАТ при ПТП и за други ситуации.

Важни критерии при избора

Тъй като съвременната автомобилна електроника търпи постоянно развитие, за да направите избор на качествен видеорегистратор, трябва да вземете под внимание основни характеристики като:

Резолюция

Резолюцията определя доколко качествено ще бъде заснетото от камерата. Тази основна характеристика е представена по различен начин, като най-често се използват резолюции: 640х480 (VGA), 1280×720 (HD), 1920×1080 (Full HD). Цифрите показват броя пиксели – ако е по-голям, това гарантира по-ясно изображение. Добре е да си изберете камера най-малко с 1080р резолюция.

Ъгъл на заснемане

Ъгълът на заснемане е важен, защото определя обхвата и съответно големината на заснетите участъци. Ако е малък, камерата ще улавя по-малки участъци от пейзажа, а по-големият ще изкривява изображението. Оптималният ъгъл на заснемане е 80-170°.

Честота на кадрите

От честотата на заснемане в секунда зависи доколко видеото ще бъде наситено с изображения. Честотата при отделните модели варира между 15 и 30 кадъра/сек. Най-често тя е 30 кадъра/сек., като това е стандартна честота, но има и карти памет с по-голям обем.

Чувствителност на камерата

При по-голяма чувствителност, за качествено изображение ще бъде необходима по-малко светлина, без това да повлияе на качеството на заснетото. Описанието на всеки продукт предоставя информация за чувствителността.

Ако даден модел камера има като характеристики по-висока резолюция, честота на кадрите и чувствителност, както и по-голям ъгъл на заснемане, тя ще работи ефективно, но ще бъде и по-скъпа.

Освен тези характеристики, камерите за коли могат да имат и допълнителни функции, от които да се възползвате.

Допълнителни полезни функции

За лесно и практично използване на камерата може да вземете предвид и следните опции и детайли:

Памет

Най-добрият избор е карта с памет 32GB или 64GB, но има и карти с по-голяма такава.

Батерия

По-дългият живот на батерията означава повече време за запис, което е важно, особено при паркирана кола.

Автоматичен запис

Наличната функция Loop ви гарантира, че ако паметта се напълни, старите записи ще се презапишат.

G-сензор и детектор за движение

Детекторът реагира винаги при засечено движение в зрителното поле. G-сензорът автоматично записва и заключва видео файловете при сблъсък.

GPS

Вграденият GPS ще записва локацията на превозното средство и скоростта, което може да се окаже полезно при ПТП.

Wi-Fi

Наличието на тази опция ви дава възможност да управлявате камерата със смартфона си.

Нощно виждане

Препоръчително е да заложите на модел с HDR функция, защото качеството на записа е по-добро от WDR.

Не е задължително избраният от вас модел камера за кола да бъде скъп и с всички екстри. Ако нямате нужда от някои спецификации, ще откриете достатъчно компактни добри камери с най-полезните за вас функции.

Виж още по темата