silver-jewellery

Как да почистим сребърните си бижута в домашни условия?

Стане ли въпрос за бижута, изработените от сребро несъмнено са едни от най-елегантните. Всички сребърни бижута обаче са податливи на потъмняване заради по-деликатния метал.

Среброто може да промени цвета си поради много причини, сред които контакт с тялото,  водата,  козметиката, поради неправилно съхранение и др.

Купувайки сребърни бижута онлайн, търсете такива с проба 925, защото те не са толкова меки и окислителните процеси при тях преминават по-бавно.

Възстановяването на оригиналния блясък на сребърни бижута с естествени камъни или с изчистен дизайн не е трудно и можете да го направите и в домашни условия чрез някои изпробвани и ефективни методи.

Паста за зъби

Почистването на сребро с паста за зъби е класически метод. Изберете обикновена паста, която е без избелващи и абразивни частици, които биха могли да надраскат мекия метал. Ако това са сребърни бижута уникати, изработени с естествени камъни, може да ги повредите.

Нанесете малко количество от пастата върху бижуто с четка за зъби и леко полирайте с парче мек памучен плат. Изплакнете добре и подсушете. Бижуто ще придобие бляскав вид.

Сода бикарбонат и оцет

Като продукт за почистване, содата е универсална, но тъй като е силен абразив, най-добре е да я комбинирате с оцет. Поставете в 1/2 чаша оцет 2 с.л. сода и оставете бижутата в разтвора за 2-3 часа. После е достатъчно да изплакнете с вода и да подсушите.

Не използвайте този начин за почистване на сребърни бижута, ако те са с камъни и оксидация, за да не се увреди оксидационният ефект и камъкът.

Сода бикарбонат, сол и алуминиево фолио

Може да използвате сода и сол, разтворени във вода, за бижута без камъни и платина. Вземете метален съд и застелете дъното с алуминиево фолио нагоре с лъскавата страна. Напълнете съда с вода и сложете в нея по 1 с.л. сода и сол. Сложете съда на котлона и изчакайте сгорещяването на водата, като разбърквате до разтваряне на съставките. Поставете вътре бижутата за няколко минути. След изваждането им ги изплакнете добре и подсушете.

Лимонена киселина и вода

За леко потъмнели сребърни бижута лимонената киселина е ефективен почистващ продукт. Ще са ви нужни 0,5 л вода и 100 г лимонтузу. Налейте водата в метален съд с поставената вътре лимонена киселина. Поставете съда на котлона и изчакайте да заври. Отстранете го от огъня и пуснете вътре бижутата за 10 мин. После ги изплакнете и подсушете.

Сапун/гел за съдове и вода

Обикновен сапун или препарат за съдове могат да възвърнат блясъка на всички ваши сребърни бижута комплекти и единични бройки. Разтворете почистващото средство в топла вода и с навлажнена в разтвора кърпа изтъркайте замърсяванията. Следва изплакване и подсушаване.

Амоняк

Пригответе разтвор от половин чаша вода и 10 мл амоняк. Поставете бижутата в разтвора за 15-30 мин., след което ги извадете и забършете. При по-тежки замърсявания използвайте чист амоняк, в който бижутата да престоят 15 мин.

Независимо дали носите български сребърни бижута,  или други, не пренебрегвайте правилната грижа за тях. Сваляйте ги, когато слагате крем за ръце или домакинствате, пазете ги от влага и ги съхранявайте в затворена кутийка. Така ще запазите по-дълго блясъка и красотата им.

Виж още по темата