За какво да се внимава преди лазерна епилация

За какво да се внимава преди лазерна епилация?

Окосмяването е досадно явление за хората, които желаят визия с перфектно гладка кожа. И дамите, и мъжете се борят с непрекъснато растящите косми в различни зони от тялото и лицето, а доказано най-ефективното им отстраняване става посредством лазерна епилация.

Докато стандартните методи като кола маска, бръснене, използване на епилатор и др. са временно решение, трайното обезкосмяване с лазер се прилага за кожа с всякакъв тен и тип. Самата процедура се извършва от обучен за работа с лазери екип, под контрола на опитен дерматолог и по строг медицински протокол. Обикновено се назначават от 6 до 8 сесии, за да се разчита на максимално добър ефект.

Преди да бъдат отстранени нежеланите косми с лазерно базирана технология, трябва да се спазят няколко изисквания, гарантиращи перфектен резултат и защита на дермата:

Въздържане от кола маска

След като се назначи процедурата за лазерно обезкосмяване, от 4 до 6 седмици преди нея е противопоказно да се използва кола маска или други начини за механично премахване. Те може да попречат на оформянето на космения фоликул в областта на третиране и да нарушат растежа му, което да се отрази на ефекта от епилацията.

Без прилагане на пилинги и други процедури

Най-малко 28 дни преди да се извърши сесията, върху космите в предвидената за епилиране зона не трябва да се прилагат химични и други пилинги, различни лазерни процедури, дермабразио и т.н. Същото се отнася и за ботокс и дермални филъри. По този начин обработката на космения фоликул по време на процедурата ще бъде по-успешна.

Избягване на престой на слънце

За максимално безопасна епилация е препоръчително да не се излагате на слънце от 2 до 4 седмици преди процедурата. Избягвайте също престоя в солариум с цел придобиване на тен. Причината е, че при използването на лазер, енергията се насочва към меланина в косъма. Когато той е в голямо количество и в кожата, може да се получат пигментации и дори изгаряния.

„Не” на козметиката непосредствено преди епилацията

Съществува риск използването на лосиони, кремове, масла и други подхранващи и хидратиращи продукти в зоната за епилиране да затрудни достигането на лазерната енергия до корените на космите. Освен това някои съставки е възможно да предизвикат нежелана реакция.

Прекратяване на приема на някои медикаменти

Ако са ви предписани лекарства, преди предстоящо лазерно епилиране се посъветвайте със специалисти относно приема им. Може да се наложи да спрете медикаменти за разреждане на кръвта като аспирин или антибиотици и противовъзпалителни лекарства.

Един ден преди процедурата или непосредствено преди нея е добре космите да се премахнат с бръснене. Когато те са дълги, лазерните импулси се разсейват и не могат да проникнат добре във фоликулите.

След епилацията третираната кожа също се нуждае от грижи, тъй като става по-чувствителна. Не е препоръчително излагането на слънце, посещението на солариуми и парни бани.

Добре е да се използват хидратиращи кремове, препоръчани от дерматолог, и да се избягват агресивни терапии и продукти.

Без значение какъв е сезонът, върху изложените на светлина епилирани зони следва да се нанася слънцезащита със SPF 50+.

Избирайки обезкосмяване с лазер, ще спестите време и средства в дългосрочен план, а ако се съобразявате с препоръките на специалистите дерматолози, постигнатите резултати ще бъдат по-дълготрайни.

Виж още по темата