почва за разсад

Как да подходим при избора на почва за разсад?

Всеки опитен градинар знае, че почвата осигурява корените на растенията с подходяща температура и спомага за баланса между влажността и водния обмен. Поради тази причина изборът на подходяща почва за разсад е изключително важен и той гарантира за осигуряването на необходимите минерали и органични вещества за растенията.

Почва за разсад – направена в домашни условия или купена от специализиран магазин?

Много градинари се опитват в домашни условия да пресъздадат почва, която да им помогне за ефективното отглеждане на растенията, но истината е, че пръстта от градината в нашия двор не отговаря на много критерии. Тя е небалансирана откъм присъствие на минерали и съдържа различни вредители и патогени, а освен това и е значително по-солена.

Поради тази причина все по-често хората избират готова почва за разсад, която е подходяща както любители, така и за професионалисти. Обогатената почва съдържа най-важните хранителни вещества, които спомагат за правилното развитие на растенията. Готовия почвен субстрат не съдържа патогенни токсини, тъй като самата почва е обеззаразена.

Лесно ли се избира почва за разсад и как да подходим в този процес?

Обикновено готовата почва е направена на основата на торф и определено можем да обобщим, че прилагането на посадъчен субстрат за отглеждането на растения, е голям плюс за тях.

Все пак е важно да уточним, че избора на подходяща почва за разсад се предопределя от няколко основни фактора. От съществено значение е каква култура ще отглеждаме и дали става на въпрос за цветя, домати, чушки, тъй като различните почвени смеси се характеризират със специфична консистенция и съдържание на минерали и елементи.

От значение е съставът на почвата за разсад, тъй като формата на основните хранителни елементи трябва да бъде лесно усвоима. Почвения субстрат е препоръчително да е рохкав, тъй като по този начин ще се осигури достатъчно въздух до корените на кълновете. Това спомага и за по-лесното поливане, при което ще се избегне слепването или втвърдяването на почвената смес.

Киселинността на почвата също е фактор, който трябва да съобразим при избора си. Средата за отглеждане на разсад е препоръчително да не е прекалено кисела, но и да не е твъде алкална. За нормални нива се приемат стойностите на pH вариращи около 6.5-7. Все пак е препоръчително да проверите какъв вид са вашите цветя и какви са техните изисквания в това отношение.

За разсада е важно да се използва обогатена почва, която притежава достатъчно елементи, които да гарантират, че няма да е необходимо допълнително торене за растенията. Балансът на хранителните елементи е много важен и той допринася за това да имаме здрави растения. Има значение какво ще е количеството фосфор, калий или азот, но ако нямате задълбочени познания и експертиза в тази област, то препоръчваме да се обърнете за съвет към специализиран гроу шоп, какъвто е този на GrowMall. Възможно е там да намерите изключително изгодна за почва за разсад цена.

Освен всичко споменато, трябва да отбележим, че не е възможно да отгледаме пълноценен разсад в среда, която е токсична и съдържа соли на тежки метали, нефтени продукти и други елементи, които вредят на почвата. Това важи в пълна сила за градинарите, които правят експерименти в домашни условия. Нашият съвет се свежда до това да взимате информирани решения, които са индивидуализирани за вашите конкретни нужди.

Виж още по темата