пропагатори, стимулатори, клониране на растения

Какво трябва да знаем за процеса по клониране на растения?

Клониране на растения се използва, когато имате растение с богата продукция и желани от вас характеристики и искате да създадете реколта от него, която да има точно същите свойства и качества. Използва се материал от самото растение, което искате да клонирате, което означава, че генофондът (съвкупността от гени) на получената продукция ще е същата. Клонирането помага да спестите време и пари и да си осигурите точно същите характеристики и в следващата реколта растения. Може да се прилага колкото дълго желаете, без да са ви нужни нови семена. Ето и как става самият процес.

Получаване на резница и вкореняване

Изберете здраво растение, по което няма признаци за заболяване. Вземете остър и чист нож. С него отрежете младо стъбло. Необходимата дължина е около 10-20 сантиметра. Важно е да се отбележи, че рязането на резницата трябва да е под 45-градусов ъгъл и на мястото, на което резницата се разклонява от главния ствол. Премахнете долните листа от отрязаната резница. Сложете във вода с балансирана киселинност.

В тази вода резницата трябва да стои докато покълнат клоновете. Това ще отнеме няколко седмици. В някои случаи можем да добавим гел за вкореняване, чиято цел също е да стимулира образуването на коренова система. По този начин размножаване на растения може да се извърши доста по-бързо и ефикасно. Примери за отлични добавъчни продукти за по-бързо и качествено стимулиране на растежа на резницата и цялостното клониране е clonex gel.

Поставяне в коренова среда

За тази цел се използват специални пелети за покълване. Тяхната функция е като на миниатюрна почвена повърхност, в която се добавят резниците с образувала се коренова система. По този начин получават нужните им хранителни вещества, минерали, влажност и, като цяло, всички условия, от които се нуждаят, за да израстат здрави растения, клонинги на първоначалното. Един популярен вариант за тази цел са кокосови пелети за покълване. Тук ще ви бъде необходим и пропагатор (или т.нар. хидропонна система), в която да поставите пелетите и резниците.

Нужни продукти

Един от най-полезните материали, когато искате да постигнете вкореняване на млади, тъкмо отрязани резници, е използваният от мнозина вкоренител, подобно на посочения по-горе clonex. По същество, гел за вкореняване е, както си личи от името му, гел, чиято цел е да запечата отрязаната тъкан на дървото. Това осигурява както нужните хранителни вещества, така и намаляване и премахване на рисковете от инфектиране на растението. Има множество видове гел за клониране, които се стремят да постигнат именно тези ефекти.

От друга страна, пелетите и пропагаторът са от съществено значение за отглеждането на резниците след образуване на коренова система. Те осигуряват нужните хранителни вещества, минерали, овъздушаване, влажност и температура. Особено важен е правилният подбор на тези елементи, когато се опитвате да постигнете клониране на растения, тъй като младите резници имат нужда от поддържане на силно контролирана среда, за да протече процесът бързо, ефикасно и правилно. За размножаване на растения са създадени множество пропагатори, които идват с различен брой гнезда и различни възможности за контрол над средата в пропагатора.

Виж още по темата