лазерна епилация

За колко време остава ефектът от лазерната епилация?

По правило процедурите за лазерно обезкосмяване се правят на 6-8 седмици, като това е съобразено с цикъла на растеж на косъма. Обикновено броят на процедурите е от 6 до 8 и зависи не само от третираната площ и качеството на косъма, но и от възрастта, хормоните, теглото, приемът на лекарства и др.

След всяка сесия настъпва все по-голямо подобрение, но след последната не може да се очаква моментално изчезване на всички косми от обработената зона. Реалистичните ви очаквания трябва да са 70-80% премахнати косми, а останалите ще стават по-тънки и по-светли. Ако прилагате лазерна епилация веднъж годишно, ефектът от обезкосмяването може да продължи години.

Колко дълго ще траят резултатите, зависи от различни фактори:

Възраст

При хората над 40-годишна възраст дълготрайността е много по-голяма, в сравнение с по-млади.

Хормонален баланс

Засиленото окосмяване при някои хора може да е свързано с промяна на хормоналния статус, а при други има чувствителност на космените фоликули към хормоните. И в двата случая обезкосмяването може да е възможно и ефективно, но при определени условия. Ако хормоналният стимул не е премахнат или е в процес на бавно изчезване, се налагат по-чести процедури и трудно може да се очакват дълготрайни резултати.

Стриктно спазен график на процедурите

Много важно е да се спазва точно графикът за процедурите, предписан от терапевта, за да бъдат хванати възможно по-голям брой косми в активната им фаза на растеж. Например процедурите на лице се правят през 30 дни, на торс – през 45, на крака – през 60 дни и т.н.

Дълбочина на космения фоликул

При някои хора разположението на космените фоликули в кожата е по-дълбоко и затова могат да бъдат унищожени по-трудно. На тях ще им бъдат необходими повече сесии.

Цвят на космите

Обезкосмяването с лазер може да не е напълно ефективно и с дълготраен ефект при хора с по-светли или червени коси. В техните косми не е налично достатъчно количество от пигмента меланин, за да бъде абсорбирана светлината от лазер. Ако фоликулите не абсорбират достатъчно светлина, няма как неговата топлина да ги унищожи.

Вид на космите

Космите в различните зони на тялото, предвидени за епилиране, имат различна дебелина и са податливи на третиране в различна степен. Някои са по-плътни, а други – по-тънки и нежни. Фините се епилират по-продължително време, за разлика от по-плътните, при които се постигат по-бързи резултати. Понякога много тънките косъмчета не могат да се отстранят напълно.

Вид на лазера

Различните лазери работят с различни по дължина светлинни вълни и могат да са Александритен, Nd-YAG и диоден. Особено ефективно е действието на лазерната система Elite, комбинация от първите два лазера.

Ако са спазени всички изисквания за лазерна епилация, може да се разчита на ефект, който трае много години. Но винаги зависи от индивидуалните особености на всеки организъм – реакцията на ендокринната му система или промените в хормоналния баланс например при бременност или менопауза. Затова според специалистите след пълния курс процедури впоследствие е необходимо да се извършва поддържаща процедура веднъж годишно.

Виж още по темата