консултация с гинеколог

Какви са причините за проблемното забременяване?

Според статистическите данни в световен мащаб на всеки 7 двойки една има проблем при зачеването. За проблемно забременяване се говори в случаите, когато двойката е правила неуспешни опити една година, без да използва предпазни средства, а ако жената е над 35-годишна – 6 месеца.

Кои са най-честите причини?

Над 90% от причините за неуспешното забременяване обикновено се дължат на:

Възпалени или запушени маточни тръби

Възпалението в тръбите може да доведе запушването им, което не допуска срещата на яйцеклетката със сперматозоидите.

Ендометриоза

При това заболяване израстването на маточната лигавица извън матката не позволява нормалното функциониране на яйчниците, тръбите и матката.

Проблеми с овулацията

На овулацията може да попречи нарушеното отделяне на хормоните FSH и LH, операция на хипофизата и др.

Повишени нива на пролактин

Хормонът пролактин може да спре овулацията и да попречи ембрионът да се имплантира в матката.

Поликистозни яйчници

При поликистозата се натрупват фоликули, които на са завършили развитието си. Поради спрения им растеж не настъпва овулация.

Ранна менопауза

С понятието се означава спирането на работата на яйчниците преди 35-ата година. Причините може да са лечение на раково заболяване, автоимунно заболяване, тютюнопушене, стрес и др.

Миоми

Някои от тези доброкачествени образувания на матката може да блокират навлизането на сперматозоиди в тръбите, да ги отклонят или да попречат на ембриона да се имплантира.

Сраствания в областта на половите органи

Това са ципи, произведени от организма, за да бъде ограничено кървене или някакво възпаление на коремната кухина. Ако има и около яйчниците, те пречат на яйцеклетката да се придвижи до тръбата.

Други причини за репродуктивни неуспехи могат да бъдат:

 • Вредни навици като злоупотребата с алкохол, цигари и кофеин;
 • Нездравословен начин на живот, водещ най-често до наднормено тегло;
 • Стрес, най-често причиняващ преустановяване на овулацията;
 • Диабет поради получаване на дисбаланс при прогестерона и тестостерона, резултат от предходен дисбаланс на инсулина;
 • Болести на щитовидната жлеза, свързани с повишената или понижената ѝ функция.

Като вероятни рискови фактори, влияещи върху доброто репродуктивно здраве, могат да се посочат още употребата на някои медикаменти, ракови или бъбречни заболявания, прекалената физическа активност и др.

При установяване на проблемно забременяване е необходима бърза и навременна намеса на репродуктивен специалист, особено в случаите, когато жената е имала спонтанен аборт или е в напреднала възраст.

С какви изследвания се установява?

Когато зачеването е проблемно, консултацията със специалист е наложителна. Стандартните тестове за установяване причината за неуспешното забременяване включват изследване на:

 • женските полови хормони
 • LX (лутеинизиращ хормон)
 • FSH (фоликулостимулиращ хормон)
 • Prolactin
 • Estradiol
 • Progesterone

Правят се още микробиологично изследване на секрет от влагалището, онкоцитонамазка, тест за инфекция с хламидии и др., а понякога и изследване на щитовидната жлеза.

Заедно с изследванията и прегледите на жената се изготвя и спермограма на мъжа. Консултациите с гинеколог в началото и с репродуктивен специалист на по-късен етап ще помогнат да се установят репродуктивните способности и да се предприеме нужната терапия за последващо успешно зачеване.

Виж още по темата