мъже носещи мото екипировка

Каква мото екипировка купуват най-често мотористите?

Мотоциклетизмът е не просто хоби, а начин на живот за мнозина, обичащи свободата, високите скорости и мириса на бензин. Наред с първичните усещания обаче, мото ездата е свързана със спазване на определени правила, които гарантират безопасността и здравето, както на мотористите, така и на всички участници в движението.

В тази връзка, определящо значение има надеждната мото екипировка. Тя е не просто набор от аксесоари, които подчертават идентичността ви, а един от най-сигурните начини да осигурите своята безопасност, комфорт и здраве.

Кои са най-често купуваните елементи от една екипировка за мотор и какво е значението им?

Мото каска – задължителен елемент от вашия екип за мотор

Сред задължителните аксесоари, които се включват в един екип за мотор, неминуемо се нарежда мото каската. Тя има фундаментално значение за всеки моторист поради три основни причини:

  • Спасява живота ви – при 80% от случаите на инциденти с мотор каската е предпазила главата на моториста от сериозни наранявания, които могат да са несъвместими с живота;
  • Осигурява комфорт по време на езда – освен от удари и предотвратяване на фатален край, каската осигурява нужния комфорт при различни метеорологични условия, опасност от хвърчащи камъни и т.н.;
  • Носенето ѝ е регламентирано със закон – съгласно действащата нормативна уредба, носенето на каска по време на управление на мотор е задължително.

За да изпълнява своите функции пълноценно, мото каската следва да бъде избрана съобразно вида на управлявания мотоциклет. В търговската мрежа са налични каски от отворен, затворен и/или хибриден тип.

Другите фактори при избора на правилната каска за мотор са нейният размер и степен на защита. Производителите сертифицират нивото на защита по различни системи и проектират каски с различни размери, между които да избирате, спрямо индивидуалните ви търсения.

Мото яке – отличителната черта на моториста

Другият често купуван аксесоар, необходим за вашата мото екипировка, е мотоциклетното яке. Тази част е отличителна черта за всеки моторист, наред с това има и защитна функция. Мото якетата се произвеждат от естествена кожа и/или текстил, в различни размери, дизайни и функционалности, за да предоставят нужното удобство на моториста.

При евентуален инцидентен качественото мото яке ви предпазва от охлузвания, а при дъжд, вятър или слънце – от влага, студ и жега. Изборените тук причини са съвсем основателни да направите покупка на яке, което да добавите към своя екип за мотор, ако все още не сте го направили.

Мото панталон – пълен комфорт и безопасност по време на езда

И на последно, но не по важност място, при набавянето на пълен екип за мотори, си струва да споменем панталоните. Освен чисто стилово значение, което да подчертае културата на моториста, те имат ключова функционална роля. В този аспект функциите им се припокриват с тези на якето, с тази разлика, че те защитават краката на моториста.

И при тях използваният материал за производство е основно два вида – текстил и кожа и/или комбинация от тях. В дизайново отношение също съществува голям избор. Предлагат се и в комплекти с яке за мотоциклет, което да придаде завършеност на стила и оптимална защита при подсигуряването на вашия комплект екип за мотори.

Виж още по темата