жена носеща мото екипировка

Мото екипировка – поддръжка и почистване след използване

Желанието на всеки запален моторист е да притежава екипировка, която не само да бъде надеждна, но и с красив дизайн. При днешното разнообразие на пазара не се налага да отделяме голяма сума за мото екипировка, тъй като има отлични предложения за висококачествени предпазни облекла на достъпни цени. Но дори и да инвестираме в много скъпа екипировка, ако не я поддържаме правилно, тя няма да издържи дълго.

Защо е важно да се почиства екипировката след употреба?

Обикновено мотористите отделят повече време и усилия за грижа по мотора и често екипировката остава на заден план. Тя обаче е тази, която предпазва от наранявания при инцидент и гарантира комфорт по време на движение, защитавайки ни от прах, насекоми и неблагоприятни атмосферни условия.

Ако се поддържа в добро състояние, вашият екип за мотор ще съхрани по-дълго красивия си външен вид и ще ви служи вярно във всеки един сезон.

Златното правило гласи, че защитното оборудване следва да се почиства след всяко каране. Вероятно не всички ездачи са толкова педантични, но обективно погледнато, в зависимост от трасето, климата и продължителността на каране, степента на замърсяване на екипировката е различна и изисква старателна намеса.

Как да почистваме правилно мото екипировката си?

Преди да пристъпите към почистването, отделете протекторите – наколенки, налакътници и сваляща се подплата. След това разкопчайте циповете и ги оставете отворени.

Има различни начини за третиране на тъканите в зависимост от степента на замърсяванията и вида им.

Почистване с влажна кърпа

Ако по кожената екипировка има само отделни петна, може лесно да се отстранят с навлажнена микрофибърна кърпа. За по-дълбоко почистване ще трябва да си послужите с вода и сапун. Същата процедура може да приложите и към друг вид материя, например текстил.

Използване на пяна за почистване на кожа

Пяната се справя с упорити замърсявания и е идеална за естествени материи, защото не е с агресивна формула. Действа бързо и образува твърд слой, който не накисва ненужно кожата и не я уврежда.

Специални препарати при упорити петна

Ако вашата екипировка за мотор е силно замърсена с прах, насекоми, мазнини и прочее, изберете специалните препарати с подхранващи съставки за ефективно почистване. Обикновено са под формата на спрей и лесно разтварят мръсотията, като в същото време са щадящи към кожата.

Импрегниращ спрей

Използването на импрегниращ спрей е добър начин за премахване на солени петна. Освен че ще отстрани следите от луга и сняг по кожата, ще повиши и водоустойчивостта на материята.

Какъвто и препарат да използвате, винаги следвайте указанията на производителя и проверявайте дали е подходящ. Ако се колебаете, първо нанесете продукта върху съвсем малък участък от материята.

След почистването е добре кожата да се обработи с формула за омекотяване и цялостна поддръжка – най-често това са лосиони. Когато се разнесат, трябва внимателно да се втрият в кожата с мека кърпа или гъба за по-добро проникване.

Вътрешната част на екипа също се нуждае от редовно освежаване, като след това може да я третирате с препарат против неприятни миризми.

Ако защитното ви облекло е сериозно замърсено и никой от изброените методи не помага, потърсете професионални услуги, но имайте предвид, че не се препоръчва вашият екип за мотори да се пере в пералня или да се носи на химическо чистене.

За безупречния външен вид и удължаване живота на мото екипа е важен и начинът на неговото съхранение. Добре почистен, той трябва да се държи на закачалка, на сухо и хладно място.

Виж още по темата