ig-dental-diet-after-implants-1

Трябва ли да спазваме диета след поставяне на зъбни импланти

Значимо предимство на зъбните импланти е че след оздравяване от процедурата по поставянето им няма ограничения в храненето. Но след операцията е необходимо да се избягват определени храни, за да осигурите добро здраве на имплантите.

Можем ли да се храним веднага след поставяне на дентални импланти?

Да, възможно е да се храните веднага след поставяне на зъбни импланти. Но помнете, че венците ви ще са твърди и леко подути няколко дни. Важно правило за спазване е да се храните с меки или течни храни след процедурата.

dental company IG Dental

Какво можем да ядем в първите дни след операцията?

В първите дни след поставянето на зъбни импланти трябва да се храните с меки или течни храни. Поддържайте балансирана диета, като приемате разнообразие от протеини, въглехидрати и мазнини. Нека храненето ви включва главно вода, сокове, супи, картофено пюре, овесени ядки, кисело мляко, бъркани яйца, чай, тофу и сирене.

През този период е необходимо да избягвате определени храни, за да защитите венците си. Това включва лютиви храни, хрупкави и драскащи венците храни, горещи ястия и напитки. Освен това не приемайте лепкави храни, включително дъвки, и киселинни храни.

Ако се храните със супи, приемайте студени такива, за да не нараните венците си.

Хранене в седмиците след операцията

Тъй като денталните импланти се поставят с операция, то венците ви ще бъдат подути, твърди и лесно можете да ги нараните с неправилните храни. В седмиците след операцията те ще заздравяват и ще можете постепенно да включвате нови храни в менюто си. Можете да започнете да приемате яйца, омлети, пилешко, риба, картофи, банани, авокадо, маслини, сирене, протеинови шейкове.

Препоръчва се отново да избягвате твърди, хрупкави, силно подправени, лютиви, кисели или лепкави храни през този период. Посъветвайте се със своя зъболекар кога можете да се храните с този тип ястия.

Важно е да приемате протеини по време на процеса на заздравяване. Протеините са необходими за изграждане и лечение на тъканите, които са наранени от операцията. Но те имат значение и за цялостното предпазване на тялото от инфекции.

За да добавим протеин в диетата си след операцията, можем да изберем протеинов прах, авокадо, фъстъчено масло, яйца, бобови храни, меки млечни продукти.

Възможно е в началото да нямате апетит или да се тревожите, че ще е болезнено да се храните. Но е от огромна важност да дадете на тялото си храната, от която има нужда, за да се възстанови. Зъболекарят ви ще се увери, че можете да толерирате храна, така че се хранете спокойно, спазвайки дадените препоръки.

Какво се случва, ако не спазваме диета?

След всякакви видове операции е важно да се следват определени инструкции. В противен случай може да се стигне до усложнения. Те включват прекомерно кървене, прекомерно подуване, болка, инфекция. Може да се стигне дори до отхвърляне на импланта.

Ще можем ли отново да се храним нормално?

Да! Ще можете. Това е едно от предимствата на зъбните импланти – че след като венците ви заздравеят, можете да се храните нормално. Няма да има ограничения в приемането на храни след първоначалните инструкции за спазване на диета.

diet-after-implantology

Има различни видове зъбни импланти, като зъболекарят ви ще препоръча най-подходящите за вас. Може би ще ви направи впечатление разнообразната цена на зъбни импланти, но помнете, че тя зависи от множество елементи. Лекарят ще ви предложи алтернативи, които счита за най-добри за вас. След поставянето им обаче е важно да спазвате хигиенни и диетични изисквания. Така ще си осигурите здраве и комфорт.

Виж още по темата