plat-za-tenti

Плат за тенти. Какъв да изберем?

Днес тентите са отлично решение за слънцезащита на градини, паркове, входове, витрини и прозорци. Освен това предпазват покритото пространство от дъжд, градушка и прах.

Поставянето на тента не е трудно и ако тя е подходящо избрана, ще ви осигури спокойствие и комфорт.

Освен че се различават по конструкция, размери, дизайн и цвят, сенниците могат да бъдат изработени и от различни материали, като най-важното е те да бъдат висококачествени и трайни.

Съвременните тенти обикновено са от акрил, полиестер, стъклопласт или поликарбонатни плоскости. Използването на плат за тенти е много функционално, защото през структурата на тъканта може да проникне въздух, за да се допусне известна прохлада, наред със слънчевата топлина.

Кои са основните платове за тенти?

Платовете на пазара, предназначени за изработката на тенти, са с различен състав. Основните са: памучни, винилни, акрилни и полиестерни, но са разпространени и гумираните тъкани, брезентът и платнището.

Винилов плат

Той е с отлична водоустойчивост и се почиства лесно. По-подходящ е за вертикални сенници, защото създава парников ефект поради това, че винилът не е от „дишащите” материи.

Полиестер

Поради характерната си здравина при разтягане е една от най-използваните материи. Може да бъде третиран с различен тип покритие – акрилно, винилов ламинат или PVC.

– Акрилната тъкан притежава изключителна термопластичност и цветоустойчивост. Поради плътността си е много здрава.

– Виниловият ламинат е полиестер, поставен между два пласта винил. Така материята става издръжлива на скъсване и разтягане, подходяща е и при влажни условия.

– PVC покритието осигурява добра сянка, лесно се поддържа и не се поддава на влага.

Платнище

Въпреки наличието на съвременни синтетични материали, платнището е сред най-популярните платове за тенти. Направено е от естествени памучни и ленени влакна. Има голяма плътност, затова е устойчиво на износване.

PVC плат

Този вид тъкан е по-лека и тънка от платнището, но е здрава, не променя цвета си, устойчива е на температурни аномалии и на влага.

Гумиран плат

Подходящ е за сенници за кола, бунгала, за терасата или беседката, тъй като не пропуска вода.

Брезентов плат

Брезентът е направен от полиетилен, ламиниран по специален начин. Тъканта е подходяща за различен вид тенти, най-вече за кола.

С какво да се съобразим при избора на плат?

Когато избирате плат за тентата, трябва да имате предвид различни негови характеристики. Важно е той да бъде:

  • плътен, здрав и издръжлив, но не прекалено тежък;
  • водонепропусклив;
  • устойчив на ултравиолетовите лъчи;
  • с цвят, подхождащ на фасадата.

Кои платове за тенти са най-практични?

Широко приложение през последните години в слънцезащитата имат PVC платовете и акрилът.

PVC плат

Тъканите от полиестерна сърцевина с PVC покритие са по-гъвкави, но са по-малко устойчиви на директно слънце.

Акрил

Акрилът осигурява стабилна слънцезащита, добър термоизолатор е и затова е най-подходящ за всякакви слънцезащитни конструкции.

Акрилните платове не запарват, освен това имат тефлоново покритие против киселинни дъждове и мазни петна. Цветът им е траен, защото се правят от предварително оцветен материал.

Изберете плат за тента с UV защита, водоустойчив и с трайни цветове. В повечето случаи съвременните платове са и самопочистващи се и имат естетически и елегантен вид.

Виж още по темата