ендокринолог

За какво се ходи на ендокринолог?

Важна роля за здравето на целия организъм играят хормоните – химически съединения, произвеждани в ендокринните жлези. Чрез кръвообращението те изпращат информация на различни тъкани и органи за начина на протичане на много процеси, включително метаболитните и репродуктивните.

Контролът на хормоните се осъществява от ендокринната система, а науката ендокринология като клон от медицината изучава хормоните и жлезите и клетките, които отговарят за производството им.

Когато нивата на определен хормон се променят и се повишат или намалят прекалено, настъпва хормонален дисбаланс, водещ до сериозни последици за целия организъм.

Кои са симптомите за хормонален дисбаланс?

Има редица симптоми, издаващи неправилното функциониране на някои хормони или жлези:

  • постоянна умора;
  • качване или необяснима загуба на килограми;
  • сухота на кожата;
  • повишена жажда;
  • подпухнало лице;
  • депресия;
  • повишаване или намаляване на сърдечната честота;
  • изтънена коса и др.

При жените специфични са проблемите с цикъла, като той може да е тежък, нередовен или да липсва. Жените страдат още от прекалено окосмяване, вагинална сухота и др.

От своя страна, мъжете поради хормонален дисбаланс може да изгубят мускулна маса, да се увеличи размерът на гърдите им, да имат оплаквания от еректилна дисфункция и др.

Защо се посещава ендокринолог?

Ендокринолозите са тези лекари, чиято специалност е диагностиката на болестите, свързани с работата на жлезите. Тяхната задача е да изследват метаболизма и когато открият проблема, да започнат лечение. Целта на всеки ендокринолог е да помогне, за да се възстанови нормалният баланс на хормоните.

Например ако забележите, че промените в теглото ви за кратко време са значителни или например рязко сменяте настроенията си, това могат да са сериозни причини да посетите ендокринолог.

Някои от състоянията, върху които се фокусират ендокринолозите, са остеопороза, базедова болест, диабет, отделни видове тумори, менопауза, нисък ръст и др.

Основните смущения, които диагностицира и лекува ендокринологът, са такива като:

Хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм

Става въпрос за съответно намалено или увеличено производство на тиреоидни хормони, които могат да доведат до тиреотоксикоза – високи серумни нива на щитовидните хормони, или до хашимото.

Метаболитен синдром

Той представлява комплекс от няколко рискови фактора, причиняващи сърдечно-съдови заболявания или диабет.

Захарен диабет

Заболяването е от метаболитен характер, като негова характерна черта е хипергликемията, получена поради нарушение в инсулиновата секреция.

Нарушени функции на яйчниците

Проявяват се в намаляване или отпадане на функции поради увреждане или непълно действие на хипофизата.

Нарушени функции на тестисите

Може да се отнася до намаляване или отпадане на хормоналната или сперматогенната функция, както и на двете заедно поради увреждане, нарушено действие на хипофизата или хипоталамуса.

При прегледа обикновено ендокринологът изследва основните ендокринни жлези като хипофизата, хипоталамуса, епифизната жлеза, панкреаса, паратироидните и надбъбречните жлези, включително яйчниците и тестисите, отделящи специфични хормони.

В зависимост от симптоматиката, специалистът извършва клиничен преглед след ендокринологична анамнеза и назначава лечение. То може да включва лекарства, хранителни добавки, а също и насоки за промяна в начина на живот. Назначеното лечение е съпроводено и с обучение на пациента, с проследяване на резултатите и допълнителни насоки при необходимост.

Виж още по темата