мото яке

Как да изберем мото яке?

Мото екипировката представлява специализиран набор от облекла, чието предназначение е да осигурят оптимална защита и комфорт на моториста по време на каране. Сред ключовите елементи на екипировката за мотор се нарежда и качественото мото яке. За много любители на екстремния спорт изборът на яке за мотор се оказва не особено лесен.

Това е напълно разбираемо, предвид факта, че разнообразието от модели, характеризиращи се с различни функционалности, материал на изработка и дизайн е наистина голямо. Как да изберем мото яке? На този въпрос отговаряме накратко в следващите редове.

Съобразете стила на езда, който се практикува най-често

Мото каските – другият ключов компонент на мото екипировката, се избират спрямо стила на каране, същото разделение съществува и при якетата за мотоциклети.

Кои са основните видове мото якета спрямо стила на каране, практикуван от моториста?

Мотоциклетно яке тип Cruiser

Отличава се с класическата си кройка, наличие на джобове и цип, който е с диагонално закопчаване. Обикновено се изработва от кожа, въпреки че в търгосквата мрежа ще срещнете и много текстилни модели. Моделите обикновено са оборудвани с допълнителна броня за осигуряване на отлична защита на моториста при евентуален пътен инцидент.

Спортно мото яке

Много наподобява кройката на състезателните модели мотоциклетни якета. За разлика от Cruiser моделите, този тип якета се изработват от текстил и/или в комбинация с кожа. Осигуряват отлична вентилация, имат джобове и и предполагат възможност за добавяне на допълнителни подложки за по-голяма защита.

Състезателно яке

Този тип мото яке е уникален сам по себе си и обикновено се изработва от висококачествена кожа, характеризираща се с отлична устойчивост. Състезателните мото якета разполагат с няколко панела от синтетични материали, които имат за цел да подпомогнат свободните движения на водача на мотора. Оборудвани са със защитна броня и липсват джобове. Моделите прилагат плътно за осигуряване на отлична аеродинамика.

Мото якета тип Adventure Touring/Dual Sport

Както е видно от името им, този тип якета за мотор се отличават с по-голяма дължина на на яката, осигуряваща отлично покритие на врата. Моделите имат големи джобове, оборудвани са със защитна броня и обикновено се изработват от висококачествен текстил с дишащи и водоустойчиви свойства.

Подбери най-правилния материал

Както стана ясно по-горе, мото якетата се изработват основно от два типа материали или комбинация между тях – естествена кожа и висококачествен текстил. И за двата вида материали са характерни определени предимства и недостатъци, които си струва да споменем накратко в следващите редове.

Мото якетата, изработени от кожа, се отличават с високата си устойчивост на абразия. Те представляват надеждно решение за мото ездачи, които прекарват дълги часове на мотора си. Когато навън вали или времето е горещо, кожените якета за мотоциклети нямат такова добро представяне.

Текстилните мото якета са леки и разполагат с множество допълнителни функции. Предимството им е, че могат да бъдат изработени от водоустойчиви и дишащи материи, осигуряващи ви отличен комфорт, независимо от метеорологичните условия. Не на последно място, важно е да отбележим, че кожата е много по-тежка от текстила, така че това може да предизвика дискомфорт при продължително носене.

Виж още по темата