pochvi-substrati-vermikulit

Какво трябва да знаем за приложението на вермикулита в градинарството?

Всеки градинар с опит знае как се прилага вермикулит за растенията. Но има и такива, които не са се убедили в ползите му, защото все още не са го използвали.

Това е естествен минерал, хидромика и е с формата на плоча, която е с много слоеве. При термична обработка влагата се изпарява, размерът му се увеличава, а в края на обработката може да се натроши на фракция с различен размер – от 0,5 мм до 8 мм.

Характерно негово свойство е да абсорбира бързо водата, а използван при отглеждането на растения, благоприятства мощното им развитие, поради химичния си състав от полезни микроелементи.

Какво е приложението му в градинарството?

Минералът може да бъде използван при отглеждането на растения, както на закрито, така и на открито. Това се отнася за:

 • покълване на семена;
 • отглеждане на разсад;
 • добавяне към субстрат за рохкавост;
 • дренаж на саксийни цветя и мулч;
 • хидропонно отглеждане;
 • добавяне при засаждане на растения в градината.

Заради ниската си за вермикулит цена и множеството му полезни свойства за растенията, той е изключително търсен и предпочитан от любителите на растения.

Кои са ползите му за растенията?

Съдържащ почти 1/4 от периодичната таблица, този минерал е идеален за прилагане като тор. Ползите от използването му са практически навсякъде в градинарството и се дължат на свойства като:

 • Абсорбиране на влагата без увеличаване на размера и постепенното ѝ отдаване;
 • Липса на способност за гниене и разлагане;
 • Поддържане на добра топлопроводимост;
 • Дълготрайност и издръжливост на открито и до 10 г.;
 • Способност за неутрализиране киселинността на почвата.

Как да го използваме правилно?

Макар че принципно вермикулитът се използва за всякакви растения, има някои специфики при употребата му.

За стайни растения

Използвайте го с гранули среден размер в оранжево или розово за стайните си растения. Той е лек и добре се комбинира с почвен субстрат, торф или компост. Дава повече място на корените и подобрява снабдяването им с кислород. За сукулентните направете дренаж около 2 см, а в субстрати на бонсаи добавете до 50% .

За покълване на семена

За да бъде покълването бързо, навлажнете минерала, смесете с него семената и обвийте с полиетиленов материал. Когато се забележи кълняемост, прехвърлете него и семената в контейнер, в който ще ги засадите.

За съхранение на луковици

Покрийте луковиците с 2-3 см от минерала и той ще ги защити от загниване и покълване.

За градината

С вермикулит може да подобрите почвата в градината, като поставите 2-5 л/м². Ако искате да изградите тревна площ, количеството е до 5 л/м².

За коренови резници

Снабдете се с продукт със средна или по-фина структура. Напълнете с него малък буркан, след това намокрете гранулите и поставете в тях резника.

Може да се използва и като мулч в саксиите, а също и за по-дълго съхранение на отрязани цветя във ваза.

Освен вермикулит, много благотворно се отразява на растенията и използването на кокосов субстрат, минерална вата, керамзит, субстрат торф и др. Когато използвате подходящи смеси и добавки за растенията си, те ще могат да се развиват правилно и да ви радват с богата реколта.

Виж още по темата