розацея

Розацея – причини, видове, лечение

Ако забележите, че след рязка промяна на температурите, преживян стрес, прием на алкохол или горещи храни имате зачервявания по участъци от лицето, деколтето и врата, може би страдате от розацея, особено ако от краткотрайни, симптомите стават все по-продължителни и придружени със сърбеж.

Какво представлява розацея?

По света хората, засегнати от хроничното кожно заболяване розацея, са милиони. Известно е, че от нея страдат индивиди, които са на възраст между 30 и 50 г., като преобладават жените и хората със светъл тен.

Заболяването розацея се изразява със зачервяване на кожата предимно по лицето и деколтето. По повърхността на кожата се появяват разширени кръвоносни съдове, като често може да се наблюдават и червени папули с гноевиден секрет. Някои хора усещат в засегнатите зони парене и щипене. Може да се засегнат дори и очите, а оплакванията тук са сълзене, щипене, дразнене от светлина.

Учените все още не са сигурни от какво се причинява розацея, но изтъкват като вероятни причини:

  • нарушения в кръвоносните съдове;
  • наследственост по генетичен път;
  • работа в условия с резки температурни промени;
  • заболявания на вътрешните органи;
  • менопауза;
  • злоупотреба с пикантни храни, тютюнопушене, кофеин, алкохол;
  • стрес и др.

Кои са видовете розацея?

В зависимост от симптомите, розацеята се проявява в 4 подтипа, като понякога може да има съчетание на няколко от тях. Обикновено пристъпите на розацея са циклични, като след поява на симптоми за период от няколко седмици или повече, те изчезват и се появяват отново след известно време.

Еритематозна розацея

При нея лицето се зачервява и се наблюдават разширени кръвоносни съдове.

Папулопустулозна розацея

Подтипът се характеризира с обриви, наподобяващи акне, засяга повече жени, които са на средна възраст.

Ринофима

Това е по-рядка форма и засяга главно мъжете. Кожата на носа се удебелява и поради нарастването на съединителната тъкан, той изглежда голям и с неравна повърхност. Този тип често е придружен и с някой от останалите.

Очна розацея

Очите са зачервени, сухи и сърбящи. Има усещане за песъчинки в тях и чувствителност към светлина. Забелязват се разширени кръвоносни съдове на клепачите.

Как се лекува розацея?

Тъй като проявите на розацея е възможно да са с различни симптоми и степен на засегнатите области, често може да се обърка с други кожни заболявания. Само незабавната консултация със специалист дерматолог и назначеното от него розацея лечение може да минимизира обострянията за продължителен период от време и състоянието да се поддържа в ремисия.

С лазерните и IPL технологии днес върху проблема се действа многостранно. Особено ефективна е лазерната терапия със съдови апарати като Excel V+. Лечението не е болезнено, околните тъкани не се засягат, защото се отстраняват само тези кръвоносни съдове, които са спукани, възпалени и зачервени, а при ринофима намалява подуването на меките тъкани.

От клиничните характеристики и резултатите от дермалния анализ зависи с колко процедури ще продължи лечението. Обикновено за оптимален резултат се препоръчват 2-4 сесии.

Предимството на третирането с лазер е възможността за едновременното му прилагане с лекарствено лечение към всички типове кожа. То е безопасно и не се налага да се прекъсва ежедневният ритъм на работа.

Макар че розацея не може да бъде излекувана напълно, добре е да се избягват провокиращи обострянията фактори като пикантни храни, сауна, кофеин и най-вече излагане на екстремни атмосферни въздействия.

Виж още по темата