Бъдни вечер

След една седмица е Коледа. За всички вярващи, които все още не са успели да постят за празника има една седмица преди него, в която могат да се отдадат на молитви и пости. Ако имате желани да постите последната седмица преди празника трябва да сте информирани за условията на постите – по време на тях не се консумират животински продукти(месо, риба, млечни произведения), препоръчително е да не се употребява алкохол, дори се препоръчва и сексуално въздържание. Не се прави или консумира нищо, което е блажно, като тук се има предвид “блажните “ гозби и “благините”, а именно удоволствията. Тези от вас, които постят спрямо християнската традиция могат да получат причастие в църквата в края на поста – на Коледа. Вечерта преди настъпването на празника се нарича – Бъдни вечер (вечерта, която предхожда появата на Христос). Това е вечерта, която се означава с появата на звездата щастливото събитие- раждането на Спасителя. Християнската общност започва празнуването на Рождество Христово още от вечерта преди него.

Денят преди настъпването на вечерта на Бъдни вечер се украсява елхата, като се смята,че за здраве и щастие цялото семейство трябва да участва в украсяването й. Украсата трябва да се постави преди да се стъмни според обичая, а също така всяка година на елхата трябва да се прибавя по една нова играчка.( в западните традиции се поставя венче от елхови клони на вратата на дома)

Традиционно на Бъдни вечер цялото семейство се събира на масата. Преди да започне вечерята най- старият в семейството раздава по една свещичка на всеки от членовете на семейството (като една се слага и в питката)прочита молитва за здраве, дълголетие и щастие на цялото семейство. За Бъдни вечер се приготвят само постни ястия, които трябва да бъдат 7 или 9 на брой. Тук неизменно присъстват сърмички, боб, ошав и други характерни за нашата култура ястия. Приготвя се и питка без мая (брашното се замесва само със сода и вода), в която се поставя паричка. След молитвата всички забождат свещичките си в питката за малко преди тя да бъде разчупена. Питката се поднася с шарена сол. Задължение и чест е на най-стария в къщата да начупи питката на толкова парчета, колкото е семейството и да ги раздава по старшинство, като накрая отдели и едно специално парче за къщата. На този на когото се падне паричката ще носи най- много пари в следващата година.

На масата се поставят плодове и орехи. Когато вечерята свърши, традиционно всеки взима по един орех и го разчупва, а от това какво е съдържанието му може да се съди за това каква ще бъде годината. Ако орехът е здрав, то притежателят му ще бъде здрав през цялата година.

По обичай масата на Бъдни вечер не се раздига и не се разтребва, не се мият чинии. Оставя се до сутринта точно както е била след семейната вечеря.

Съществуват много обичаи около Коледните празници.Ако някое от децата в семейството е кихнело на Бъдни вечер е получавало агънце за подарък. На самата Коледа коледари са огласяли къщите с коледарски песни, на а гегите им стопаните са хвърляли гевреци за здраве и късмет през годината.

Виж още по темата