ароматните масла в наливните парфюми

Важността на концентрацията на ароматните масла в наливните парфюми

Основното разграничение при всички парфюми, включително и при наливните, се прави главно според концентрацията на ароматните масла в тях. В състава на всички наливни парфюми са включени благоуханни молекули с определена наситеност, разтворени във вода с добавен алкохол.

Колкото повече са разтворените в алкохола етерични масла, толкова по-интензивен е самият аромат. От концентрацията на маслата зависи и дали продуктът ще бъде определян като парфюм, парфюмна вода, тоалетна вода или одеколон. Тя е най-висока при парфюмите – от 15 до 40%, макар че масово е между 20 и 30%. По-слаба е при парфюмните и тоалетните води – съответно 8-15% и 4-8%, а най-слаба – от 3 до 5%, е при одеколоните.

От процента на ароматните масла в наливните парфюми, подобно на всички останали парфюмни продукти, зависят няколко техни характеристики.

Трайност на парфюма

С нарастването на концентрацията на ароматните масла се увеличава и трайността на парфюма. Тя зависи и от това как са комбинирани съставките. Най-бързо се изпаряват свежите миризми, по-бавно – цитрусовите и накрая – ориенталските. Парфюмът може да има трайност до 8 часа, дори и по-дълго. Понякога само няколко капки, поставени сутрин, ще бъдат достатъчни, за да усещаме цял ден приятното ухание.

Интензивност на аромата

Обикновено в една парфюмна композиция са съчетани десетки ароматни съставки. Разтворени във фин алкохол и с добавена вода, те се изпаряват в околния въздух за различно време. Именно процентът на ароматните съставки в концентрирания алкохол определя този интензитет. От голямо значение е и подборът на използваните съставки, тяхната обработка и качество.

Някои хора понасят по-добре парфюми с по-ниска концентрация и я предпочитат за ежедневието, а по-интензивните аромати оставят за специални поводи. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че при различните хора един и същ парфюм може да се изпарява и усеща по различен начин поради досега му с различен тип кожа.

По-плътен аромат

Ароматната следа, която оставя във въздуха всеки парфюм, също зависи от концентрацията на ароматните съставки. При по-голяма наситеност в парфюма уханието е по-плътно и то се задържа дълго около притежателя си. Ако концентрацията е по-малка, тогава става дума за по-леки парфюми. По-плътни са парфюмите с нотки на мускус, дървесно-шипровите, с нотки на канела, тютюн и др.

Т.нар. богати аромати притежават продуктите с концентрация на ароматни масла над 20%, като едновременно с това са и най-трайни.

Наситеност

По-наситени и с по-изразени нотки са „тежките” парфюми. В тяхната ароматна формула се съдържат повече етерични масла. В базовите им формули е включен най-малко един елемент, считан за „тежък” – тютюн, роза, ванилия, карамел, мускус и др. Комбинацията между тях е доста честа и търсена.

Парфюм с наситен аромат е по-подходящ за делова вечер, сватба, фирмено парти и друг по-специален повод. За предпочитане е да се използва нощем, когато е прохладно и уханието ще бъде по-ефирно, продължително и ненатрапчиво.

Леки и по-свежи, или по-тежки и наситени – всички наливни парфюми имат своите почитатели. Какъв аромат ще изберете, е въпрос на лични предпочитания, но зависи и от сезона, начина ви на живот и конкретния повод. Концентрацията на ароматните масла ще определи устойчивостта на желаното от вас благоухание, за да се чувствате добре и да въздействате положително на хората около вас.

Виж още по темата