Горещи съвети за работното място

Онези от нас, които са използвали отпуската си по-рано през годината или нямат такава през лятото, а трябва да седят в офиса пред компютъра, бленуват за охлаждане. Прозорците, които са без слънчева и UV защита, както и строгото офис облекло биха могли да засилят горещината и да затруднят работата ни. Как да се справим с това?

Лятото е просто чудесно! Греещото слънце най-сетне излиза на сцената, а ние се охлаждаме със сладолед, разпускаме на шезлонга и се наслаждаваме на топлите вечери. През деня обаче всички офис-труженици трябва да се справят с лятото. Със съветите, които представяме, ще запазите главата си охладена и проветрена, въпреки летните горещини.

Проветрете истински

В първия момент изглежда малко странно, но истината е, че помага. Когато пристигнете сутрин в офиса, отворете всички прозорци и оставете да се проветри за половин час. След това затворете прозорците и не ги отваряйте през остатъка от деня. По този начин хладният и свеж утринен въздух ще се използва оптимално, а горещият ще остане отвън.

В допълнение защитата от слънце, която се използва на прозореца, трябва да е нагласена така, че да препятства попадането на пряка слънчева светлина в помещението. Ако имате вентилатор в стаята би било чудесно, защото грижейки се за циркулацията на въздуха, ще имате усещането, че той е по-хладен.

Подходящото облекло

Дори да трябва да спазвате определен дрескод, правилното облекло в горещините може да е от полза. Носете светли и предимно свободни дрехи, които са съставени от естествени материи. Тънките памучни или ленени материи са особено приятни. Те осигуряват достатъчно въздух за кожата, поемат влажността и я транспортират навън. Важни са и обувките. Те трябва да са отворени и да се носят без чорапи. По този начин стъпалата ще са постоянно освежени, което допринася за регулирането на телесната температура.

Допълнителен съвет

Поставете 1-2 капки масло от мента върху пръстите си и разтрийте слепоочията. Маслото охлажда и помага при главоболие.

Или добавете 4-5 капки масло от чаено дърво към шампоана си и главата ви ще се чувства охладена през целия ден!

Хранене и напитки

Пийте обилно количество вода (най-малко 2 до 3 литра) или разредени плодови сокове. По този начин ще балансирате водното съдържание в организма, кръвообръщението ще остане стабилно, а главата ви ще се освежи. По време на жега по-добре се откажете от алкохола. Той изчерпва водата от тялото, което толкова се нуждае от нея. Също и ледено студените напитки действат негативно. Точно те карат тялото да премине в режим на загряване и се получава обратния ефект.

За предпочитане е по време на горещия период да посягате към леките ястия. Твърде тежките или люти храни причиняват проблеми с кръвообръщението и карат храносмилателната система да работи повече като по този начин ненужно започваме да се потим.

По-ранно излизане, по-ранно прибиране

Ако имате късмета да се наслаждавате на гъвкаво работно време, възползвайте се от това по време на горещите дни. Започнете работния ден по-рано, когато въздухът навън е все още хладен и свеж. По този начин ще можете не само да се приберете по-рано в къщи, а и да избегнете големия задух вечерта.

Охлаждане с вода

Обливайте редовно ръцете и китките си със студена вода. По този начин се охлажда цялото тяло. По възможност, оставете една купа със студена вода в офиса и потапяйте краката си в нея от време на време. Ще видите, че това е истинско благоденствие за отеклите и напрегнати стъпала. Освен това може от време на време да поставяте хладна кърпа върху врата или челото си.

Практично е да се пръскате с термална вода. Тя също ще ви охлади.

Виж още по темата