Новите правила на поведение

Ето какво означава добро поведение днес.

Добрите маниери днес са също толкова важни, колкото и преди. Интернет и мобилните телефони са променили нашите форми на общуване. Следствието е, че някои правила на поведение са премахнати, а други са заели тяхното място.

Много от правилата на поведение днес не важат само за мъжете, но и за жените.

Вече не важат

Целуване на ръка

В миналото целувка по ръката са получавали предимно по-възрастните, омъжени жени. Днес мъжете трябва да се въздържат. Ако се целува ръка, то се прави само на коктейли или на оперни балове. В бизнеса не е прието да се целуват ръце на дамите.

Ставане за поздрав

По-рано само мъжете са ставали, ако са били поздравявани от жена или друг мъж. Днес преди всичко в работата е по-учтиво, ако и жените стават при ръкостискане.

Чукане на чаши при пиене на алкохол

Отдавна е минало чукането на чаши само с вино или шампанско. Днес важи правилото, че при изисканите банкети се вдига наздравица и с минерална вода. При градинските партита или празуването на рождени дни може да се чукате с всякакви напитки, включително и вода.

Салатата не се реже

Това, че преди години салатата не е трябвало да бъде рязана се е дължало на ножовете. Тъй като те не са били легирани, при контакт с киселините са почернявали. Днес това вече не е проблем и салатата може да се реже.

Казване на „Наздраве“

При официални случаи, по време на разговори или конференции е смущаващо казването на „Наздраве“ при кихане. Кодът на поведение обаче го позволява при неофициални ситуации.

Следните правила на поведение са нови

Отговаряне на е-мейли

Често в офиса не остава време да се отговори на даден е-мейл. Но до каква степен е неучтиво да не се реагира? Новите правила на поведение в етикецията казват: Колкото по-близък е контактът с изпращащия е-мейл, толкова по-бързо трябва да отговорите.

Отваряне на врата

По отношение на темата „Дамите са с предимство“ има известна промяна от еманципацията насам. Жените също трябва да отварят вратата на мъжете, както и да дават предимство при качване в асансьора.

Цъкане на телефона

Писане на SMS-и в офиса? Абсолютно табу. Но и в личния живот трябва да се избягва постоянното цъкане на телефона, когато сте в обкръжението на приятелите или партньора. Никой не се чувства добре, когато събеседникът му постоянно си гледа телефона.

Посещение на кино

Хората, които постоянно ровят в кутиите с пуканки, вбесяват останалите. Ако на всичкото отгоре и шепнат, със спокойното гледане на филма е свършено. Правилото е: В киното човек трябва да бъде също толкова тих, колкото и в театъра.

Пробването е позволено

„Съкровищте, искаш ли да пробваш?“ Ако преди двойките са пробвали храната си един на друг е трябвало да понесат и снизходителните погледи на околните. Днес вече не е никакъв проблем, а и правилата за поведение го позволяват.

Има ли специален етикет за офиса?

Какви правила трябва да се спазват на работното място?

Дрескодът на работното място е много важен. Той е в сила само за някои определени професии или за длъжностите на ръководно ниво. Всичко, което изглежда секси е забранено: пуснати коси, деколтета, къси поли, голи крака.

Има ли правила при накитите, които трябва да бъдат спазвани?

Тук трябва да се следват много предписания. Жените трябва да носят до пет бижута като очилата и един пръстен са равни на една част. Часовниците са табу при вечерни мероприятия.

Какво трябва да се вземе предвид при комуникацията с началниците?

Важно е кой предлага воденето на разговора да се извършва на „Ти“. То се прави от този, който стои по-високо в йерархията за разлика от личния живот, където това се предлага от по-възрастния. Същото важи и за ръкостискането.

За какво трябва да внимавам, ако съм поканен на бизнес обяд или вечеря?

Независимо дали в стола или при бизнес обяд или вечеря, трябва да седим с изправен гръб и да придвижваме лъжицата до устата си, без да се навеждаме. Между стомаха и ръба на масата трябва да може да се помести въображаема котка, а между гърба и облегалката на стола – въображаема мишка.

Виж още по темата