Как да съхраняваме бижутата си

Всички дами се радват на бижута. Няма значение по какъв повод, къде и от кого ще го получим… украшението винаги ни трогва и самият жест предизвиква онова приятно вълнение. Бижуто е било разменна монета още от дълбока древност – за да се изкаже благодарност към някой владетел или пък да се откупи царската дъщеря. При всички положения жените се чувстват изключително привързани именно към тези си вещи. Може би, защото някои от тях носим винаги на шията си или на пръста, и по някакъв начин ги усещаме като част от нас. Не случайно преди хилядолетия се зараждат преданията, приказките за вълшебните пръстени, в които живеят добри духове, изпълняващи желания, амулети, които предпазват от зли сили и т.н. Доста магично звучи, нали?

След като дълго време сме колекционирали бижута от всякакъв, тип е необходимо да се осведомим по какъв начин трябва и е препоръчително да ги съхраняваме. Нищо не е вечно и рано или късно по една или друга причина те търпят промени, тъй като материалът, от който са изработени, има нужда от поддръжка… като всяко друго нещо. Ако искате да върнете блясъка и красотата на любимите си бижута, прочетете по-надолу. 🙂

В следващите няколко реда сп. Gizdava ще ви запознае подробно как трябва да третираме среброто, златото, цветните камъни и дървените украшения.

Сребро

След известно време сребърните ви гривни или пръстени започват да чернеят? Спокойно, няма да ги изгубите като аксесоари. Това е съвсем нормално предвид влиянията на атмосферата върху този материал. Сребро се чисти с прах от тебешир, амонячна вода. След почистването трябва да се измият обилно с вода и да се подсушат добре. Друг начин: след хубаво измиване във вода с разтворен сапун, върху още топлата повърхност се поставя разтвор от 1 т.ч. натриев тиосулфат и 3 т.ч. вода. Този метод е за по-силно потъмняло сребро. След това изтрийте с кърпа. За да предпазите бижутата от по-нататъшно почерняване, е добре да намажете с колодий (той се отстранява лесно чрез спирт или гореща вода), но тъй като е труден за откриване материал, ето още няколко съвета. Пепел от пура, разтвор на вода и сапун, сода. Ако искате да почистите повече наведнъж, просто си направете разтвор в по-голям съд и потопете всичко. След това подсушете. Съхранявайте на сухо и тъмно място.

Злато

Първо правило при златните изделия е да ги държите поотделно, тъй като така ще избегнете излишно надраскване. Самият материал е изключително мек и ковък, което не позволява да бъде обработван, което пък от своя страна означава, че във всички златни бижута има и някакви други примеси. Потъмняването на златото може да е причинено от парфюм, хлорид или други минерални води, киселинността на кожата ви, въздуха. Оказва се, че от почти всичко се влияе. Полираща кърпичка с разтвор за премахване на натрупаната мръсотия би могла да помогне. С тях можете да се сдобиете от бижутера ви. Както среброто, така и златото може да бъде почистено с разтвор от вода и сапун. Внимавайте: това се отнася само за бижута от чисто злато – без каквито и да е скъпоценни/полу-скъпоценни камъни, перли и т.н.

Оцветени камъни

След всяко носене е добре да забърсвате бижуто с чиста, мека и суха кърпа. Съхранявайте в мека кесийка или кутия. Повреди могат да причинят суровите химикали, хлорната белина, солената вода. Също лак за коса, парфюм могат да причинят потъмняване и обезцветяване. Тук трябва да потърсите съвет от бижутера си, тъй като всеки камък носи собствени свойства и трябва да бъде третиран по различен начин.

Дърво, стъкло

За дървените украшения е препоръчително да не бъдат пипани с мазни ръце, не трябва да се мият, естествено. Също така избягвайте допира им с крем за ръце, лице, тяло. Стъклените бижута можете да измиете в сапунена вода и да почистите с мека и финна четка.

За финал ще ви предложим и опстамент за бижута във формата на ръка. Също така можете да откриете по магазините във формата на дърво с множество разклонения, стъклени кутии, паничка със сърчице.

Така ще имате по-добър поглед върху бижутата си и ще знаете кое къде точно се намира.

Виж още по темата