Ароматерапия = диета

Ванилията спира желанието за сладко

Имате ли често желание за сладко? Ядете ли с удоволствие и страст шоколад? Нищо чудно, учените от Масачузетския Технологичен Институт (САЩ) откриват именно: Сладките храни засилват съдържанието на серотонин в мозъка. Този вторичен метаболит ни прави радостни, уравновесени и спокойни. Съдържащото мазнини какао в шоколада се грижи за това да се напълни достатъчно мозъка с хормона на щастието ендорфин. Ендорфинът освобождава енергията и помага срещу лошо настроение. Това двойно действие е причината, поради която тялото понякога е толкова алчно за комбинацията от мазнина и захар. Това можете да заместите с етерични масла: Ваниловото масло се грижи затова да се повиши серотонина и подсилва нервите. Какаовото масло стимулира произвеждането на серотонин и ендорфин, Портокаловото масло производството на ендорфин, а ментовото масло помага срещу силните атаки на глад, които не са водени от хормоните или вторичните метаболити.

Прави се така: 50 гр. сироп от явор или мед се смесват с 1 капка ментово, 5 капки какаово, 3-4 капки портокалово и 5 капки ванилово масло. При непреодолим глад за сладко се добавя по 1 ч.л. от сместа в кисело мляко или чай. Над устната кухина ароматът улучва носната кухина и от там в лигавицата на обонянието, която доставя импулса на хормоналната система.

Съвет: При непреодолими атаки на глад капнете няколко капки ментово масло върху носна кърпа и миришете.

Ментата стимулира смилането на мазнините

Ментовото масло може не само да спре глада, но и да промени продължително навиците на хранене. Ако миришете 3-4 пъти дневно едно шишенце с масло от мента, автоматично ще ядете по-малко нездравословни храни (например сладкиши, пържени картофи). Ментовото масло се грижи за това да имате повече желание за здравословни храни. Допълнително ментовото масло стимулира преработката на мазнините, повишава производството на жлъчни течности.

Виж още по темата