Да пипнем с ръка

Осезанието е било винаги пренебрегвано, смятано по-скоро за допълнителен комуникационен канал – в нашето съвремие, което е една голяма площадка за игра. 17000 сензорни телца се намират на повърхността на ръката и се грижат да усещаме и най-малките дразнения. В изследователските лаборатории по света се работи върху сигнали, използвани в нашето ежедневие, които могат да се „четат” с върховете на пръстите (например, за да се разтоварят зрителните и слуховите нерви) – подобно на вибрациите на мобилните телефони или в колите. Днес хирурзите управляват на операционната маса роботизирани ръце, намиращи се на хиляди километри от тях, които са оборудвани с фантомна симулация. Когато хирургът срещне кост или прободе кръвоносен съд, той усеща „истинско” съпротивление. Ако ендоскопът се оборудва с тактилен сензор за определяне особеностите на тъканите, може да се разшири неговата фонкционалност и по този начин да се подобри диагностиката при много малки тумори. В дългосрочна перспектива осезателният интернет ще революционизира онлайн пазаруването. В близко бъдеще ще можем предварително да опипаме материята на дрехите, които си купуваме онлайн.

Подплатяване

Ръцете издават възрастта ни, защото последствията от разграждането на колагена се виждат най-вече там, където под кожата няма никакви мастни уплътнения и се използват силни сухожилия и ставни връзки. Те стават нееластични, по-твърди, след това изпъкват и кръвоносните съдове. Който не иска да се примири с това, може да използва подплатяващите процедури за лице – те функционират перфектно и върху ръцете. С мека дермоабразия кожата се почиства от изсъхналите клетки и нечистоти, за да могат по-добре да попият след това серумите (например хиалурион, витамини, антиоксиданти). Ефектът е, че кожата се подплатява за цял месец.

Защитен символ

Защо ръката на Фатима е толкова обичана? Тя се счита за опазващ символ (например срещу лош поглед), освен всичко е и благославящ жест – символ за сила и щастие. Името идва от арабски (Фатима, най-малката дъщеря на пророка Мохамед, също Хамза или Камза = пет). Но символът няма нищо общо с исляма. Той е възникнал в народните вярвания на Северна Африка и Близкия Изток и по-скоро се счита за суеверие. В момента е много модерен – например при бижутера Томас Сабо ръката на Фатима е бестселър, предлаган в пет различни дизайна.

Ръката – многостранен талант

Ляво, дясно – инг, янг

Дясната ни ръка представя егото, Аз-а. Тя е свързана с лявата половина на мозъка (мъжкото начало, янг), отговорна е за езика, логиката, смятането, фактите, правилата и аналитичните способности. Тя извършва различаването между „аз” и „другите”. Дясната ръка е тази, която използва инструменти, чрез нея човекът реализира достъпа си до околния свят. Лявата ръка съответства на дясната половина на мозъка (ин), тя възприема нещата директно и цялостно, интуитивно и непосредствено. Това е мозъчната половина на изкуствата, на чувствата и на осезанието! Затова лявата ръка се разглежда като ръка на духовното. Умствените процеси се извършват по правило само при съвместното функциониране на двете половини. Вероятно и заради това при различните религиозни или традиционни жестове двете ръце се събират в едно.

Съвет: Ако пишете с дясната ръка и изпаднете в интелектуализиране, пробвайте да напишете поне едно изречение с лявата ръка. Психолозите твърдят, че така ще активирате „пренебрегнатата” интуитивна и креативна половина на мозъка.

Чувствителни и бързи

Свързаните с осезателното възприятие (натиск, докосване, болка) информации дават възможност на мозъка да ги локализира и оцени. Получените „данни” се предават на мозъка с капацитет на приемане до един милион бита за секунда.

Течна ръкавица

По-добре е да миете съдове само с латексови ръкавици. Препаратът за съдове действа като разтворител на мазнини и лишава кожата на ръцете от защитните мазнини, защитната обвивка на ръцете срещу киселини нарушава баланса си. Кожата става груба, пропусклива. Който не може да свикне с ръкавиците и работи много с вода, трябва да използва защитни кремове, които покриват кожата с водозащитен филм.

Виж още по темата