Да се справим с пърхота

Обикновено под битовото название пърхот се разбира се не друго,а малките некрасиви бели люспички, които се образуват на окозената част на главата. Обикновено пърхотът без особено затруднения се отделя от скалпа и успява да създаде на производителя и притежателя си не едно неудобство, но основно- коси “украсени” с бели люспички, които могат да накарат всеки да се чувства неприятно. Не може да се каже,че подобна гледка е естетично удоволствие. Често се случва да определяме пърхота, като заболяване, но той по скоро може да се разглежда като симптом на такова. Медицинското название на пърхота е себореен дерматит, като това название най- общо означава,че за развитието на възпалителният процес и изменението на кожата на главата, съществена роля имат мастните жлези.

Пърхотът (или себореята) може да има различни проявления. Например, ако пърхотните люспички са сухи, сиво-бели, а кожата на главата губи свойствения си блясък, то този вид пърхот се нарича- обикновен. Ако има повишаване на омазняването на косата, а люспичките са по – мазни, имат жълтеникав оттенък и е доста по – трудно да се отдели от кожата, то в този случай става дума за т.нар. мазна себорея на главата или т.нар.-стеаринов пърхот.

Появата на пърхота може да е вследствие на различни причини, като една от най-честите е наличието на микроскопичната гъбичка със завързаното име- “овален питероспорум”. В сегашно време вече не се водят дискусии дали пърхотът е заразен, защото доказателствата са много в тази посока. Така,че избягвайте да използвате чужди четки за коса, а как то и други предмети свързани с косата от типа на фиби, щипки, шноли. Всъщност вие пак няма да бъдете застраховани, защото злополучната гъбичка може да придобиете в някое транспортно средство или на седалката на влак, кола и т.н. Разбира се съществуват много доказателства,че не е толкова лесно да “хванеш” пърхот например често в едно семейство двете деца нямат еднакви проблем, независимо то това дали спят на една възглавница, ползват един гребен и т.н.

И така доброто взаимоотношение на гъбите и себореята правят така,че да се появява пърхот, макар че взети по отделно тези два вредителя може и да не доведат до образуването на кожни люспички. Питероспорумът например е в състояние дълго време да живее в организма без да се прояви, разбира се държан от защитните механизми. За да бъде този сапрофит държан насила да не с развие трябва човек да бъде напълно здрав и не стресиран, а това е доста трудно в сегашно време. Но при първа възможност , когато имунната система отслабне коварната гъба се проявява и може да бъде лесно забелязан ефекта от действието й върху яката на хазяина (соен ако той не е в бяло).

Едно от най-разпространените патологични състояние , които дестабилизират кожата на главата е вече споменатата себорея. При това заболяване грубо се нарушава работата на мастните жлези, губят се стерилизиращите свойства на произвеждания от тях секрет, което създава благоприятна среда на питероспорум да се развива. Причините за появата на себореята са много, а специалистите са склонни да отдават голямо значение на фактора наследственост, а както и проблеми с : храносмилателният тракт, централната нервна система, хормоналния и имунен статус на организма, а също така хроничните инфекции и лошата храна.

Всъщност се оказва,че почти всяка дисфункция и проблем на нашия организъм могат да доведат до появата на пърхот. Оказва се,че това съвсем не е далеч от истината, като направим уточнението,че количеството на външните фактори на средата в някаква степен също оказват влияние за появата на себореен дерматит. Дефицитът на ретинол и витамите от група В повишават възможността от активизирането на питероспорума. Повишеното наличие на мъжки полово хормони също подобрява средата за развитие на гъбата. Обострените стари болежки също, прекаран тежък грип- също, преумора-да. Недостатъчната хигиена на косата правят така,че постоянно да имате проблеми с пърхота. Проблем е и ходенето без шапки по улиците, чието екологично състояние е много съмнително също би могло да бъде причина.

Проблемът с пърхотът е, че на практика има доста сериозна база от фактори зад гърба си и поради тази причина трудно се повлиява от високотехнологичните лечебни и козметични средства. На практика всичките средства за помахване на пърхота- особено шампоаните съдържат набор от оръжия против пърхота, който от своя страна съвсем не е готов да капитулира дори след дълготрайно третиране. А вълшебните реклами трябва да се разпознават не като “шампоанът е годен за ежедневна употреба”, а като “шампоанът е задължително да се използва всеки ден”. Друга възможност няма. Всъщност за тези, които имат проблеми с кожата н а глава категорично не се препоръчва не специализираната козметика – особено, ако става въпрос за някои шампоани, които имат мента или пипер, защото те дават много кратко облекчение проблема, които в последствие е задълбочава именно поради тези съставки.

Благодарение на съставките, които са за по–мазен скалп и поради тяхната агресивност по–късно, скалпът започва да се омазнява в по–голяма степен (това е чест резултат от „Head’n’Sholders“ на Проктър и Гембъл. Така, че ви препоръчваме, ако нямате сериозни проблеми смятате,че не се нуждаете от лекарски съвети си вземете шампоан за нормална коса, който е мек и ще усетите резултата скоро. В противен случай се посъветвайте с лекар за тези които смятат,че имат пърхот, но не желаят да посещават лекар препоръчваме шампоанът “Nizoral” и “Dercos” на Vichy. Продуктите на vichy дори са специализирани спрямо вида на пърхота и кожата на скалпа.

Като обобщение трябва да знаете, че избавянето от пърхота не е лесно и не рядко е добре да се консултирате с лекар. Лекарската помощ може да потърсите ри различни специалисти спрямо корените на проблема ви- било то еднокринолог, диетолог, а дори и психотерапевт. Най- важното е да не се отчайване от временните неуспехи и да не се главозамайвате от временните победи трябва да бъдете упорити и настоятелни, за да победите в тази война.

Ето една рецепта, която можете да направите и сами за премахване на пърхота и подобряване изгледа на косата

            Разбийте 2 пресни яйца в 1 литър предварително преварена и отново изстудена вода

            25 гр. сапун на прах

            20 гр. боракс предварително разтворен в гореща вода

            10гр. амоняк

            10 капки розово масло или друга есенция (предварително ги разбъркайте в малко спирт)

Всичко това се разбърква добре, като накрая се поставя есенцията. Измивайте косата до 3 пъти седмично с горепосочената вода за коса.

Виж още по темата