Относно диетите

Не отслабвам – защо?

Винаги, когато започва диета, човек бързо отслабва. Защо това не се получава при мен?

Дали килограмите се намаляват бързо зависи и от изходното тегло: колкото по-високо е то, толкова по-бързо се получава в началото. Ръстът и възрастта също влияят на отслабването.

Как да стегна дупето си?

Дупето ми е сравнително отпуснато. Каква гимнастика мога да правя вечер в къщи и кои упражнения са подходящи за офиса?

В офиса можете да правите кратки упражнения. Например да стягате дупето 10 поредни пъти и после 3 пъти всичко наведнъж. Допълнително изкачвайте винаги стълбите. В къщи можете да използвате упражненията от каланетика.

Виене на свят по време на диета: На какво се дължи това?

Откакто отслабвам, често ми се вие свят. Какво може да е причина за това?

При отслабване кръвното налягане може рязко да спадне. Като следствие може да се появи чувство за световъртеж. Можете да го избегнете като пиете много течности, при това най – малко 3 литра дневно.

Кога започва изгарянето на мазнини по време на спорт?

Четох, че едва след 20 мин. спортуване започва изгарянето на мазнините. Това вярно ли е?

Не. Изгарянето на мазнини започва веднага, паралелно с въглехидратното изгаряне. Идеално е, ако при тичане или каране на колело можете да разговаряте. Тогава се подобрява още повече изгарянето на мазнините, защото се произвеждат повече ензими, необходими за това. За разяснение: При спорт 60% от енергията на едно нетренирано тяло е въглехидратни резерви и 40% мазнини. При едно тренирано тяло е точно обратното. Следствие: Мазните депа изчезват бързо!

Лошо настроение по време на диета?

Откакто отслабвам, често съм в лошо настроение. На какво може да се дължи това?

Често е израз на това, че човек не се чувства добре физически. Тази ситуация се получава при отслабване много лесно, защото се пият много малко течности. Пийте дневно 3 литра вода.

Кафето отнема ли много вода?

По време на диета не искам да се отказвам от кафето. Отнема ли наистина толкова много вода?

Кофеинът води до това, че се отделя повече течност, а с това ценни минерални вещества. Изследванията обаче показват, че загубата на течности е различна за различните хора. Съвет: С всяка чаша кафе пийте по една чаша вода.

Не мазнини, а мускули

Как мога да намаля мазнините и да получа мускулна маса, активираща обмяната на веществата?

Яжте дневно 1200 до 1500 kcal. Внимавайте това да е здравословна храна (много зеленчуци, въглехидрати, нискомаслени млечни продукти). Така ще отслабнете бавно, но сигурно. Движете се редовно, тичйте например 3 пъти седмично по 30 мин.

Как да отслабна в бедрата?

Как да отстраня (1,70м /60 кг) тлъстините от вътрешната част на бедрата?

Чрез гимнастика. Например клякане. Преди това правете 10 мин. загрявка (например върху степ), за да започне процеса на обмяната на веществата.

Липса на концентрация по време на диета?

Може ли диетата ми да е причина за това, че се концентрирам лошо?

Ако в продължение на месеци се храните еднообразно, тялото губи важни биологични вещества. Следствие от това може да бъде слаба концентрация. Покажете диетата си на Вашия лекар.

Мога ли да пия алкохол?

Мога ли да пия алкохол, въпреки диетата?

Да разбира се, можете да пиете малко алкохол. Зависи от количеството. Съвет: Предпочитайте виното (70 kcal / 0,2 l) или сухо шампанско (75 kcal / 0,1 l). Високопроцентните напитки са по-калорични. Например уискито съдържа 100 kcal / 0,2 l).

Танцуване – колко калории?

Колко калории се изгарят при танцуване?

Изразходвате средно по 108 калории, ако танцувате 30 мин. При фокстрот са дори 156, а при румба 210.

Виж още по темата