Парфюмът – океан от усещания

Много фактори въздействат върху живота и поведението ни, някои от тях ни дразнят, искаме да ги променим или премахнем, други ни радват и се стремим да продължат по-дълго. Но има неща, които не забелязваме или най-малкото не подозираме, че неуловимо, но търпеливо играят ролята си за оформяне на характера, поведението и настроенията ни. Когато се ръководим от тълпата и модните тенденции при избирането на даден стил в облеклото, много често не си даваме сметка, че този стил налага траен отпечатък върху нас и може да промени изцяло облика ни. Такава важна, неуловимо действаща част от нас е парфюмът.

Обичайната среда, в която човекът е живял хилядолетия, е природата. Чистият въздух, ароматите на зеленина и цветя неотлъчно са витаели около него. Парфюмите, употребявани тогава, са били естествените аромати на цветя и плодове. За съжаление сега повечето от нас живеят в градовете, работят в затворени помещения и трябва да се задоволят с изкуствено създадени ухания.

Отдавна господства твърдението, че жена, която има собствен стил, употребява винаги един и същ парфюм. Приема се, че солидните, авторитетни дами ползват тежки парфюми, чувствените – ориенталски аромати,спортните дами предпочитат парфюми, миришещи на сапун, а по-веселите и които не се вземат толкова насериозно – леки цветни или цитрусови аромати. По правило момичетата употребяват леки ефирни парфюми. Но въпросът има и друга страна: предпочитанието на даден парфюм има и обратно действие върху нас. Ако сме много сериозни и солидни, тежкият парфюм не само подсилва това впечатление у другите, но несъзнателно го затвърждава и у нас – кара ни да се стремим да отговаряме на създадения образ.

Защо да не експериментираме?

По принцип в характера на всеки едни черти преобладават над други. Идеалният вариант е нещата да са балансирани. Ако сте притеснителни, ви е нужна повече решителност, ако вървите с главата напред, без да се съобразявате с другите, малко кротост няма да ви навреди. Затова можете да съчетаете полезното с интересното като промените нещо в стила си на обличане и изпробвате нов парфюм. Важното е единствено ароматът да ви харесва сам по себе си. Изпробвайте смело, влезте в новата си роля. С учудване ще установите, че ви обземат нови настроения, искате да направите неща, неприсъщи за вас досега, а защо не и да вземете неочаквани решения.

Ако сте замислена и вглъбена в себе си, тежките наситени парфюми увеличават тази ваша склонност. Опитайте с нещо леко, закачливо, нека пролетта ви докосне, нека доведе веселостта в душата ви. С аромата на цветя дори дъждовният есенен ден е по-малко потискащ. И обратно, ако сте лекомислена, опитайте с по-плътни и завладяващи аромати. Може би ще откриете в себе си неподозирана дълбочина на мисли и чувства. Комбинациите са толкова, колкото са и хората. А също и изобилие от аромати не липсва. Така че, опитвайте, ще ви хареса!

Няколко съвета при избирането на парфюм

  • Ако ви хареса парфюмът на ваша колежка или приятелка, е добре да го изпробвате, като се парфюмирате с него и прекарате целия ден в обятията на новия аромат. Така ще го почувствате най-добре и ще разберете напълно как той си взаимодейства с вашата кожа. Освен това ще проверите дали нямате алергия към този аромат. Ако това ви се струва прекалено, намажете вътрешната страна на китката си и след половин-един час ще узнаете истинския аромат на парфюма.
  • Когато отидете в парфюмериен магазин, носете в чантата си няколко зърна кафе, плътно увити в салфетка. След като помиришете няколко парфюма, носът ви ще се „умори” и всички аромати ще се слеят ведно. Тогава вдъхнете дълбоко аромата на кафеените зърна – той неутрализира всички други миризми и обонянието ви отново ще е готово за подвизи.
  • Ако купувате вече познат парфюм, изпробвайте го отново – с годините дори добрите стари марки променят уханието си.
  • Цитрусовите и леките цветни аромати са подходящи на работното място (ако употребата на парфюми не е забранена). Те прогонват умората и депресията и повишават работоспособността.

Виж още по темата