По-лесната любов

Щастливи двойки, влюбени тинейджъри – хора, които сякаш вървят по облаците. Питали ли сте се някога защо не се отдава на всеки да осъществи тази мечта? Защо партньорът ви се е превърнал по-скоро в стандарт, отколкото в „докато смъртта ни раздели”? За това разбира се има толкова причини, колкото и партньорства. Различните фази на взаимоотношение се обуславят от различни предизвикателства, нараствания и спадове. Тук ще Ви представим някои идеи, съвети и упражнения как бихте могли да се справите с евентуалните изкривявания във взаимоотношенията си.

Напълно сами в кулата

Преди да има двама, които се обичат, има само един, който се стреми да обича и да бъде обичан. Затова в началото на всички връзки стои изправена само една самотна кула – символ на процеса през цял един живот да станем личности. Най-добрата предпоставка за добра връзка са две стабилни, свободно стоящи кули. Ако сте перманентно слаби или имате нужда да се облягате на партньора си, нямате много добри изгледи като двойка. Ето защо е важно да развиете своя собствена индивидуалност.

Съвет: Сприятелете се сами със себе си. Направете си собствен портрет под формата на кула. Външните стени изразяват самочувствието Ви, многото камъни ценните неща за Вас, желания и потребности. Прозорците са Вашето излъчване. Какво Ви харесва? Какво бихте желали да промените? Това упражнение ще Ви покаже колко сте незаменими. И колко обичани.

Далеч от палатката на любовта

Екзотично, импровизирано, романтично, но също и разрушително. Нито едно друго жилище на любовта не Ви зарежда толкова много с мобилизация и чувство за свобода, както палатката на любовта. Чувствате се обхванати от невероятна душевна сила, която Ви подтиква да правите луди неща. Всичко е в самото начало, нищо не е невъзможно. Три звезди над палатката осветяват пътя на влюбените в бъдещето – еротика, любов, преданост (Ерос, Амур, Агапе). Ако те са в баланс, шансовете са добри.

Съвет: Във всяка фаза на любовта трите звезди трябва да светят. Затова и двамата си направете тест за Вашата връзка.

  • Колко атрактивен се прави за мен партньорът ми? Как се грижа за това той да ме намира атрактивна?
  • В какво се крие уникалността на моите чувства към него? Опитва ли се да погледне в сърцето ми?
  • Колко загрижена и състрадателна съм към него в сравнение с останалите? Какво прави той без да го моля, когато не ми е добре?

Тези въпроси ще подсилят съзнанието Ви за съществуването и значението на трите форми на любовта. Ако една от звездите намали светлината си, проведете разговор за причините и възможностите тя отново да блесне.

В имението на мечтите: добро настроение и в добро разположение

Тук се работи и се живее съвместно, формира се общо бъдеще. В имението човек има работа, грижи се, обмисля, изхранва. Появяват се много натоварвания и стрес. Има едно голямо количество двойки, които не успяват да се справят с тази фаза. Тъй като смятат, че влюбеността от палатката на любовта ще бъде вечна и се разделят разочаровани, когато видят, че това не е така. Ето защо се освободете от романтично-късогледата позиция. Чувството на любов ще бъде единственото, което ще спада с течение на времето.

Съвет: Почувствайте силата и задълбочеността, които царят в имението. Дебелите стени пазят и двама Ви от бури и дъждове, в съкровищницата се вливат общите финансови средства. В любовната палатка би било весело и леко, но в същото време без план и безцелно. Връзката между двамата нараства, но никой не може да каже колко силна в действителност е тя. Това държи мъжете и жените в едно неясно състояние. Едно ясно признание („Реших се да бъда с теб и да имам заедно с теб съвместен живот”) дава на партньорството в тази фаза мощна нова пробивна сила.

Недоволни в тъмната гора

Много двойки са се научили да „функционират” в имението. Но тяхната индивидуалност е много малка. Те мислят, че са попаднали в задънена улица и виждат единствения път да излязат като се разделят. Но това е най-голямата грешка в царстовот на любовта. Защото ограниченията и посредствеността натоварват много Вашия партньор, а трябва да потърсите причините в себе си. Тъмната гора е всъщност не криза на връзката, а криза на идентичността и с това една необходима спирка по личния път, за да сте наясно с провалите, желанията и перспективите.

Съвет: Внимавайте да не пренесете чувството си на недоволство върху своя партньор и поемете отговорността за собствените си чувства. Говорете с партньора си спокойно. Така той няма да се чувства изолиран, а Вие ще почувствате подкрепата, от която се нуждаете в тази фаза.

Две кули, един замък

Последната спирка е възнаграждението. Ако сте преодолели тъмната гора, ще влезете в замъка на любовта. Живеете на върха на планина, от където има страхотен изглед наоколо. Подвижен мост Ви прави независими. Тук любовта е по-силна, но по-тиха, по-независима, по-скромна.

Съвет: Ако все още не сте щастливи обитатели на замъка, трябва от време на време да си представяте тази въображаема картина чрез упражнение: две могъщи кули за Вашите две личности, свързани чрез любов, преживявания, трудности и усилия на съвместния живот, подсилени от общата реализация. Всичко ще бъде наред, ако Вие го искате.

Виж още по темата