Посрещане на Коледа по света

Името на празника произлиза от римските Календи, първите дни на месеца. Първообраз на празника са Сатурналиите, дни посветени на Сатурн, покровител на земеделието и цивилизацията. По-късно, след приемането на християнството, на този ден се празнува Рождество Христово. В традициите и обичаите по света са преплетени християнски и езически елементи. Например, в много страни се изобразяват предмети от нощта на раждането на Исус Христос – ясли, овчари на нашенския коледен кравай, литургията, която се служи, е драматизация на събитията от нощта на Рождество Христово.

Сега Коледа е предимно семеен празник. Цялото семейство се стреми да се събере, за да го отпразнува. Дори и да живее далече от близките си, всеки иска да се прибере у дома през тези дни.

Друга обща черта при посрещането на Коледа е раздаването на подаръци. Един добър дядо с бяла брада и червени дрехи преминава през снежни планини и равнини, за да ощастливи деца и възрастни. Както и да се казва той, Дядо Коледа, Санта Клаус или Дядо Мраз, ролята му е все една и съща. Но да разкажем конкретно по нещо за отделните народи.

В Норвегия в нощта срещу Коледа пред хамбарите се оставя купичка овесена каша за джуджетата, които ще пазят фермата от злини. На сутринта цялото семейство обикаля украсената елха с подаръците и всички, хванати за ръце, пеят коледни песни.

В Швеция вместо Снежанка, мъничък дух помага при раздаването на подаръците на послушните деца.

Във Великобритания децата пишат писма до Дядо Коледа и ги хвърлят в камината, та през комина да долетят при него на Северния полюс. В менюто е включена супа от костенурки и коледната пуйка. Вечерята завършва с пудинг със сливи, в който има късметчета. На входната врата се закача клонче от имел.

Във Финландия се ходи на сауна преди да дойде Дядо Коледа.

В Германия на Коледа се събират всички от семейството, колкото и далече да живеят. На трапезата се сервира гъска с ябълки и Известния коледен сладкиш, приготвен със стафиди и много мазнина, който с месеци запазва вкусовите си качества.

В русия, както и у нас, по време на комунизма Коледа не е бил официален празник. По време на коледните и новогодишните празници Дед Мороз и Снегурочка раздават подаръци на децата. От руснаците ние сме приели дядо Мраз и Снежанка.

В Мексико децата оставят обувките си, за да ги напълни Дядо Коледа с подаръци. През нощта хората се разхождат по улиците, носят свещи и камбани и пеят коледни песни. След това се събират в местната църква.

В Италия в дните след Коледа при децата идва добрата вълшебница Ла Бефана, която дава лакомства на добрите деца, а на лошите – въглени от захар. Италианците подаряват на приятелите си торбичка с леща, за да си приготвят супа, която ще им донесе късмет и богатство.

В САЩ много обичат да празнуват Коледа. Украсяват домовете си и коледните дръвчета със светлини и гирлянди. По улиците летят ангелчета. Католическите и протестантските църкви извършват рождественска служба. Децата играят пиески за раждането на Исус, понякога с истински животни. Санта Клаус идва през нощта преди Коледа и пълни чорапчетата на децата с подаръци.

В Южна Африка Коледа се пада в средата на лятото. След празничния обяд хората си разменят коледни кутии, обикновено пълни с храна.

В Австралия Дядо Коледа идва на шейна, в която са впрегнати 8 бели кенгура. След вечерята хората се разхождат или играят на крикет.

Да, интересно празнуват хората. Но по-хубава от нашата Коледа няма. Както в старата приказка – най-хубавото птиче е нашето, дори и да е гардже.

Виж още по темата