Вълшебни рецепти

Златният еликсир на Фрина

Фрина е известна гръцка хетера, живяла през 4 в. пр.н.е. Нейната красота и обаятелност са разтуптявали не едно мъжко сърце. Предполага се, че тя е била модел на Праксител за известната му скулптура на Афродита, както и на художника Апелес за неговата картина “Афродита, излизаща от водата”, намираща се в храма в Асклет. Фрина е поддържала красотата си с различни кремове и отвари, които сама измисляла.

През вековете, освен нейния образ, е останала и тази рецепта, на която може би  са се радвали посетителите в дома и.

5 зрели кайсии

2 жълтъка

2 с.л. мед

1 ч. сухо бяло вино

5 печени лешника

Отстранете костилките на кайсиите и обелете подовете. Счукайте на много ситно лешниците. Разбийте всички съставки с миксер (ВНИМАНИЕ: трябва да сте сигурни, че яйцата са пресни защото жълтъците ще се консумират сурови, т.е. добре е да се обърнете към роднини и близки, които отглеждат птици). Оставете напитката в хладилник и я поднесете приятно охладена, като я разбъркате предварително.

Тази рецепта, макар и проста, има изключително стимулиращо въздействие върху човешкия организъм и поднесена в подходяща атмосфера и в подходяща компания, може да свърши чудеса!

Любовен еликсир на Браншен

1л. сухо червено вино

(Оригиналната рецепта изисква Бургундско вино. Вие може да ползвате всяко друго сухо вино, но имайте предвид, че пропорциите на подправките и захарта са написани за много сухо, тръпчиво вино. Обърнете внимание и на  количеството – 1 литър, а не 0,7 литра – колкото е стандартната бутилка. Ако не се съобразите с горните два факта, рискувате напитката да стане едновременно твърде сладка, горчива и гъста.)

30г. канела на прах

30г. джинджифил

8г. карамфил

8г. ванилия

1/2 кг пудра захар

(Важно е да се ползва пудра захар, защото тя не подслажда колкото кристалната)

В подходящ съд подправките и захарта се забъркват с виното. Бърка се добре и сместа се изсипва в тъмен съд (по- голяма бутилка). Сместа престоява 10 дни на тъмно и на стайна температура (напр. в някой шкаф). Прецежда се през марля и се налива в бутилка. (Обикновено от захарта и подправките се образува голяма, плътна тапа в най-горната част на бутилката. Не се притеснявайте от вида й, а просто добре прецедете напитката).

В случай, че напитката е по-гъста и по-сладка от вкуса Ви или леко нагарча, можете преди сервиране да я разредите с малко “чисто” вино.

Напитката е много приятна, с особен, омайващ привкус и благодарение на подправките и ферментиралия алкохол, има невероятен възбуждащ ефект!!!

Аостийско кафе

3 ч сварено кафе

1 ликьорена чаша ракия

1 ч.л. канела

1 пъпка карамфил

8 бучки захар

Кората от един портокал (изсушена)

Кафето  се налива в съд и се смесва с канелата, карамфила и портокаловата кора. Престоява около 5 минути.

Бучките захар се нареждат във формата на пирамида в порцеланов съд с капак. Кафето (не много горещо) се изсипва внимателно отстрани, така че да не се развали пирамидата.

Ракията се загрява предварително и веднага след като изсипете кафето, изсипвате топлия алкохол върху бучките захар и го запалвате. Съдът се захлупва и напитката се поднася затоплена.

Приготвянето на такова кафе определено изисква сръчност, но ако желаете една обикновена среща на по кафенце да се превърне в нещо повече, то това е Вашата рецепта!

Виж още по темата