А вие сова или чучулига сте

Хората се делят на два типа спрямо ритъма си на живот – сови и чучулиги. Совите са тези, които могат без проблем да стоят до 2 през нощта, но  да станат в 8 сутринта, дори да са си легнали в 11 вечерта, е краят на света. Чучулигите, от своя страна, са хора, които едвам успяват да издържат до 11 вечерта. Често се случва да заспят в дори в 10. Но сутрин не могат да спят до по-късно от 8 или 9 часа, дори да са легнали след полунощ.

Като цяло совите преобладават. И за съжаление ставането преди 9 часа е доста наложително – училище, работа, други задължения. Съответно совите са малко по-нещастни от чучулигите, именно заради техния сън.

Ако трудно ставате сутрин, сигурно ви се е случвало да ви питат защо не сте си легнали по-рано през нощта. Навярно човекът, който ви е питал е бил чучулига. Те не разбират следното:

            1) Колкото и рано да легне една сова, тя няма да се е наспала, ако стане рано.

            2) Совите разсъждават така Ако легна преди 12, пропилявам времето и живота си.

А и естествено от забързаното ежедневие не ви остава време да свършите всичко през деня, и затова наваксвате вечерта.

Ако все пак сте чучулига, тогава сигурно са ви питали не ви ли е тъпо да се лягате така рано. Навярно този въпрос ви ги и задала някоя сова. Совите не разбират следното:

            1) Каквото и да правите не можете да спите след 8 сутринта.

            2) Посочихме как разсъждават совите и как мислят, че пропиляват живота си, ако си легнат рано. При тях е така, защото дори да станат преди 8, за тях животът започва да тече по обяд. При чучулигите не е така, те разполагат с цялото си време от 8 сутринта, до вечерта.

Комбинацията сова и чучулига

Ако с половинката ви правите тази комбинация, тогава съчетаването ви на графиците сигурно е нелека задача. Това определено е проблем. Най-лошото, което можете да направите в случая е да го обвините защо обича да спи до късно, или да си ляга така рано и сутрин не ви оставя да се наспите. Тук идва времето на компромисите. Като цяло има две основни задачи, които трябва да решите – домакинските задължения и секса. Говорим за ситуация, когато нямате деца, ако имате нещата стават още по-сложни. Но разрешаването им е подобно. Просто и двете страни ще трябва да правят повече компромиси в името на детето/децата.

            1) Домакинските задължения – просто трябва да ги разпределите. Чучулигата в семейството може да мие съдовете от вечерта, а совата може да готви вечерята, например. Всичко е много индивидуално. Но при всички положения трябва совата да си ляга малко по-рано, а чучулигата да се опитва да спи до по-късно.

            2) Сексът – тук поне не става въпрос за задължения, а за наслада, която двамата партньори си доставят взаимно. Обаче чучулигите предпочитат да правят секс рано сутрин, а совите по-късно вечер. Най-оптималният вариант е да правите и сутрин, и вечер. Или да редувате. Може също така да сте гъвкави, и в зависимост от ситуацията. Например, ако на сутринта ще ставате рано, тогава да си легнете по-рано вечерта и тогава да се насладите един на друг. Ако става въпрос за уикенда, тогава да поспите до по-късно и или вечерта да си легнете късно, а защо не и двете, и да се раздадете на макс. Нищо не губите.

При всички положения, трябва да се приемете такива, каквито сте – чучулига или сова, и да приемете околните каквито са. Дори с любовта да живота ви да имате различен режим на спане, това не бива да пречи на спането ви заедно. Напротив, трябва да се допълвате и през цялото време, от сутрин до вечер, да си гукате като влюбени птички, каквито сте, било то сови, било то чучулиги.

Виж още по темата