Пролетно почистване

Време е вече за пролетното почистване. Пролетта вече дойде. Не сте забелязали? Не се учудваме предвид ужасно студените зимни дни, които едвам понесохме. Нужно е само да погледнете през прозореца и ще се уверите сама колко топло и приятно е навън. След дългият зимен сън е време да се събудим и да открием с ужас, че прахта съществува, а в хола има ужасно много вещи, които просто не ни трябват. С новият сезон идва и лекарството против сезонната депресия – пролетното почистване. То ще ви презареди с нова енергия. Независимо дали ще се случи на работното място или вкъщи, почистването и разместването ще ви се отразят много добре. 

Ние обичаме местата, които притежаваме, независимо дали са със символично значение или не, да ни изпращат съобщение, послания, които ни карат да се чувстваме добре, които ни напомнят кои сме. Когато обаче не го правят, нашето емоционално здраве страда. Много от нас са маниаци на тема чистота, може би почти колкото Монк. Именно поради тази причина един разхвърлян офис може да ни вбеси. Малко препарат за прозорци и време ще вкарат всичко обратно в правия път и ще си възвърнете баланса на работното място и респективно у дома. 

На двете вече споменати места, често оставяме предмети, бележки, картини, които носят със себе си тези желани послания – семеен портрет показва отдадеността за хората, които обичаме, трофей от някакво състезание ще ни напомня за личните успехи и т.н. Пролетното почистване ни дава шанса да преосмислим нещата и да се организираме и подготвим за предстоящите събития в новата година. Искате да се установите след като сте завършили университета? Време да промените живота си. Приемете го като мисия. Поставете някакво инспириращо изречение, цитат от филм или книга, на видно място. Всеки път когато го погледнете ще получавате доза мотивация.

Самият акт на почистването също ще повдигне духът ви. Пуснете си любимата музика и се развихрете в бърсането на прах. Много от почистващите препарати ухаят приятно и успокояващо и имат позитивно влияние върху нас самите, което съответно ще замести идеално прашните, задръстени шкафове и липсата на достатъчно светлина и уют, например. За начинаещите – започнете с лавандуловото ухание. То ще ви успокои, цветните нотки винаги носят хубава атмосфера и внасят чудесни, нови, свежи и пъстри мисли в съзнанието на човека. Също така самото движение на нашето тяло ще спомогне за отпускането на ендорфин, което директно ни препраща към какво? Щастието. Пролетното почистване не случайно се е превърнало в традиция. То ни освобождава от излишната, натрупана през зимата отрицателна енергия, за да направи място на положителната. Полезно е за нас самите да допуснем до дома си малко свеж въздух и светлина.Отървете се от излишното. Устройте своето място така, че когато се приберете вкъщи след тежък ден, да се чувствате добре, уютно, защитени и да не искате да напуснете границите на замъка си. Честита пролет!

Виж още по темата