Растителните хормони

През годините на младостта вътрешната фабрика за хормони работи на високи обороти: чувстваме се добре, продуктивни сме, можем да спим добре и да си позволим по-малко ексцесии. Тялото ни издържа добре няколко безсънни нощи, твърде много храна или прекалено малко движение. Но това се променя с годнините. С напредването на възрастта се забавя производството на хормони. Също така се усещат сигналите на намалената хормонална сила: настроението спада, не се отслабва толкова лесно, появяват се бръчки. Срещу това помагат растителните хормони. Те ни правят отново млади и активни, могат да задържат процеса на стареене и повишават Вашето добро състояние.

Естрогените убиват бръчките

С намаляващата функция на естроген се променя кожата. Тя става по-суха, по-тънка и по-чувствителна и в същото време се сбръчква. Растителните естрогени връщат на кожата отново нейната влажност. Те регенерират кожата и изглаждат бръчките. Освен това растителните естрогени стимулират корена на косата и така тя расте отново по-плътна и здрава.

Най-добрите източници

За най-голяма ефективност дневно се яде една порция соя.

Примери:

80 гр. тофу или

250 мл. соево мляко или

1 райска ябълка, 4 с.л. ленено семе (към това се изпива и 1 чаша вода!) или

250 гр. червен боб

Добре е също на парти вместо чаша вино да изпивате чаша бира.

Съвет: Растителните естрогени се усвояват по-лесно от тялото, ако същевременно приемате витамини B1, B2 и B6. Например: 1 филия пълнозърнест пшеничен хляб. Друг убиец на бръчки – пийте дневно по 2 л. вода!

Кой се нуждае от естроген?

Жените с момчешка фигура и жени в климакса произвеждат по-малко естрогени. Най-добре е приемът на растителния хормон да започне 2-3 години преди настъпването на климакса. Преди това често се стига до промени в цикъла или изведнъж се появяват ПМС симптоми (например болки преди мензис или задържане на вода).

Прогестерон – невъзмутимост и страхотно излъчване

Гестагенът се произвежда в големи количества през втората половина на цикъла, след овулацията. Прогестеронът има едно твърде решително влияние върху доброто състояние. Ако е налице достатъчно от него, Вие сте уравновесени и здрави, така сякаш нищо не може да Ви извади от спокойствието, защото той стимулира изравняващите субстанции в мозъка. Вие имате страхотно позитивно излъчване. Хормонът освен това се грижи за здрава съединителна тъкан, предпазва от спазми и бръчки!

Най-добрите източници

Растенията витекс или див кактус предизвикват производството отново. Стандартизиран витекс се намира като капсули, капки или таблетки, а дивия кактус под формата на капсули. Или пък яжте дневно 50 гр. (5 с.л.) овесени ядки например сутрин в мюслито.

Съвет: За приемането на растителен прогестерон е важно доброто храносмилане. Движете се (например ходене, каране на колело) 3 пъти седмично, най-малко по 30 мин. Яжте храни богати на баластни вещества (например 5 пъти през деня по една шепа плодове и зеленчуци). Или взимайте ежедневно ленено семе.

Кой се нуждае от допълнително прогестерон?

Жените, които през втората половина на цикъла се чувстват напрегнати или раздразнителни и се ядосват за дребни неща или бързо стават агресивни, имат недостиг на прогестерон. През първата половина на цикъла всичко е наред.

Тестостерон – хормонът на силата за жените

Един истински пакет от енергия и сила не само за мъжете, но и за жените. Той доставя на тялото дълго задържаща се енергия и се грижи за силата. Така тялото става по-грациозно! Тестостеронът подсилва мускулите, стяга фигурата, разгражда мазнините (включително целулита). Създава добро настроение, по-нечувствителни към стреса, стимулира способността да се налагаме и логическото мислене. Освен това тестостеронът подсилва мускулната система и укрепва костите.

Най-добрите източници

Веществата, съдържащи тестостерон се намират в женшена. В аптеките се предлага като стандартизиран препарат под формата на капки или капсули.

Кой се нуждае от допълнително тестостерон?

Прекалено женствено сложените жени и изключително слабите произвеждат често твърде малко тестостерон.

Ако имате съмнения за хормонално нарушение, най-добрият начин за да установите проблема или да получиет отрицателен резултат – посъветвайте се с вашия лекар за направление към клиника, занимаваща се професионално с хормонални изследвания.

Виж още по темата