Разумните истини

Една студена бира в лятната вечер, едно добро вино към храната – почти всеки пие алкохол. Изказванията в медиите относно въздействието му са противоречиви. Ежедневната чаша червено вино наистина ли е балсам за кръвоносните съдове? Или напротив – алкохолът е дяволска работа? Тук ще научите как въздейства на организма ни.

Виното е по-здравословно от бирата или ракията

Вярно. Алкохолът си е алкохол, независимо под каква форма се приема. Но виното има важни растителни вещества. Преди всичко червеното вино съдържа например флавоноиди, които могат да предпазят от калциране на артериите. Но може и без алкохол – сокът от грозде въздейства подобно на червеното вино, предпазващо съдовете.

Който си пийва редовно по чашка, живее по-здравословно

Грешно. Алкохолът подобрява стойностите на кръвта и я разрежда. При това редовната консумация на алкохол може да предпази от сърдечен инфаркт. Но алкохолът вреди повече, отколкото е полезен.

Жените трябва да са по-предпазливи с алкохола от мъжете

Вярно. Жените не трябва да пият повече от 10 гр. алкохол (това съответства на 1/8 л. вино) на ден. Количества над тази граница се считат за неразумни. След 1 чаша вино жените имат по-високи алкохолни стойности от мъжете. Т.к. тяхното тяло складира повече мазнина и по-малко вода, те достигат по-висока концентрация на алкохол в кръвта. Освен това жените имат по-малко разграждащи алкохола ензими в стомашно-чревния тракт.

Една чашка за слава не вреди никому

Грешно. Някои хора изобщо не трябва да пият алкохол. Бременни, кърмещи, епилептици, „сухи” алкохолици. Освен това някои медикаменти (например сънотворни, антидепресанти) изискват стриктна абстиненция.

От алкохола се пълнее

Вярно. Не само бирата, а и всички алкохолни напитки. 1 гр. алкохол има 7 kcal – почти толкова калории, колкото мазнините. Алкохолът оказва влияние на обмяната на веществата. Понеже тялото разгражда алкохола веднага, изгарянето на мазнините се забавя и те се натрупват в клетките. В следствие на това алкохолът, особено бирата, отприщва силен апетит.

Чаша шампанско вдига кръвното налягане

Вярно. Алкохолът и в малки количества повишава кръвното налягане.

Алкохолът предпазва от настинки, защото дезинфекцира

Грешно. 100%-ият алкохол убива бактериите, но само за външна употреба. Който пие много алкохол, отслабва имунната си система. Все пак червеното вино може да предпази, но не поради алкохолното си съдържание, а заради растителните си вещества. Те се съдържат също и в гроздовия сок и сока от касис.

Алкохолът разрушава сивите клетки в мозъка

Вярно. При напиване умират множество нервни клетки. Алкохолът основно въздейства нервнотоксично във висока концентрация. Няма обаче изследвания за това колко клетки се унищожават при пиянство. От увреждания на мозъка обаче трябва да се опасяват само алкохолиците.

Алкохолът повишава риска от рак

Вярно. Хора, които редовно пият много, по-често се разболяват от рак. Алкохолът играе роля преди всичко при туморите в устната кухина, хранопровода, дебелото черво, черния дроб и панкреаса. Известно е, че редовната употреба на алкохол може да повиши значително риска от рак на гърдата. Жени със случаи на рак на гърдата в семейството е по-добре да се откажат от алкохола.

Една ракия помага при храносмилането на мазна храна

Грешно. Алкохолът може да отстрани мазните петна от носната кърпичка. В стомаха това обаче не функционира. Високопроцентният стимулира продукцията на стомашни киселини, но алкохолът в никой случай няма въздействие върху разграждането на мазнините. Все пак една ракия с билки може да помогне, но само заради билките. Същото ще постигнете и с чай от копър.

Алкохолът отнема водата в тялото

Вярно. За разграждането на алкохола тялото се нуждае от повече течности, отколкото е поело. Липсващата вода той си набавя от органите, също и от мозъка. Последствието може да бъде главоболие. При 100%-ия ефектът е особено жесток, при бирата съвсем малко. Но! Бирата не е подходяща за утоляване на жаждата!

Виж още по темата