За пълнота и обем

Фината коса е най-често копринено мека, но за съжаление й липсват сила и здравина. Иска ви се да имате повече обем? Запитахме специалистите за техните трикове и съвети.

Почти всяка втора жена има фина коса, но какво точно означава това?

Специалистите говорят за фина коса, когато диаметърът на косъма е не по-голям от 0,04 мм. Нормалната коса е с дебелина на косъма 0,05 до 0,07мм. Всяка коса, която надхвърля този размер, се приема за дебела. Кутикулата, външната обвивка на косъма, наречена още люспеста обвивка, е с еднакъв размер както при дебелата, така и при тънката коса. Но всъщност 80% от косъма се състои от влакнестият слой, съответно кортекса (кората) и точно неговото количество и качество са по-ниски при тънката коса. Този слой се състои от снопчета влакна, които се образуват от голямо количество фини кератинови влакна – фибрили. Те се получават от това, че клетките на кортекса се свързват една с друга. И това е генетично предопределено, също както това, че фините коси са наистина по-тънки, но пък повече – хората с тънки коси имат средно 50 000 косъма повече.

Как мога още при измиването да получа повече обем?

Фините коси са чувствителни, те лягат и по-плътно към кожата на главата, заради това по-бързо се омазненяват и са без блясък. Грижата за тънката коса трябва да е щадяща и да се дозира внимателно, за да не се прекали с твърде голямо количество препарати, които ще я увредят. Откажете се от овлажняващите шампоани, те натоварват, вместо да подсилват.

Какво могат да постигнат шампоаните за обем?

Смята се, че тези продукти би трябвало да доизграждат структурата на косата, например с подсилващи целулозни частици, които обвиват дори най-фините влакна в косъма – така да се каже, дават повече сила отвън. Органично-минералните молекули могат да проникнат във влакната на косъма и да му придадат повече гъвкавост, а едновременно обем и по-стабилна форма. Така се получава повече вътрешна плътност, но и известна лекота. За да се достигне някаква промяна, шампоаните за обем трябва да се използват по-често. Ефектът им се усилва с всяко измиване. Тъй като тънката коса най-често бързо се сплесква, препоръчва се ежедневно измиване с шампоан за обем и след няколко използвания се получава повече плътност на косата. Има и шампоани, които едновременно съдържат и заздравител.

Правилна грижа за гъста коса

Има ли определени хранителни вещества за по-здрава и гъста коса?

Балансираното хранене е съществено както за общото здраве, така и за кожата и косата. Витамините и микроелементите осигуряват сила и еластичност за косата, особено важен за това е биотина (витамин Н в соята и ядките). Желязото, което се съдържа в черупчестите плодове, овесените ядки и яйцата, се грижи за здравословен растеж. Цинкът (в морските дарове и слънчогледовите семки) подсилва корените на косата.

Как да прилагам най-добре пяна и спрей за обем?

Пяната или спреят се прилагат, когато косата е 70% суха, като при това се четка в посока срещу растенето на косъма. След това се обработват с кръгла четка и сешоар, след което се оставят да изстинат върху косата. За да се подсили обема, изстиващата част на косата се пръска със спрей. Особено при тънка коса спреят се слага като преметнете косата отзад напред върху главата. При това се внимава той да е с лека консистенция, която може да се изчетка. Много плътните спрейове са противопоказани, защото са твърде тежки за фината коса.

Как мога да постигна повече обем и при боядисване?

За руса коса са идеални светлите кичури, за да се имитира гъстота. Тъмната коса изглежда по-гъста при боядисване с топли цветове. При боядисване или изсветляване външната обвивка на косъма винаги става малко по-груба и косата леко изсъхва, не се омазнява толкова бързо и не се смачква, което й придава по-обемен вид. Кои четки са най-ефективни? Непременно трябва да се използват две кръгли четки едновременно. Така върху едната може да изстива един навит кичур, докато вие работите с другата. За дълга и средно дълга коса да се използват четки с диаметър около 8 см, при късите коси може да е по-малък. За по-бързо изсъхване използвайте керамични четки с големи дупки, по този начин косата получава много повече топъл въздух от сешоара.

Обемно представяне

Повече плътност и за дългата коса?

Можете да приложите един трик от 80-те години. Тъй като толкова дебели ролки за коса няма, можете да използвате празни кенчета от напитки – затопляте ги, навивате кичура върху тях и захващате през отвора с фиба. Вършат работа като големи ролки, придават естествен обем и движение.

Спешен лифтинг за рекордно време?

Напръскайте съвсем леко косата с вода, подсушете със сешоар, като преметнете косата отзад напред през главата, като при това с върховете на пръстите поразтърквайте корените и леко подръпвайте.

При суха коса: вземете пудра за обем на върховете на пръстите и я слагайте само в основата на косъма, като едновременно опъвате косата нагоре. Пудрата осигурява форма и обем, но придава матов ефект, така че не слагайте по дължина на косъма, защото се губи блясъка. SOS-съвет: при спешност или между другото можете да използвате и обикновена или компактна пудра за гримиране. Тя действа като попивателна и кашира изморената основа на косъма.

Как да топирам косата си, без това да изглежда неестествено?

Разделяйте един по един кичурите, изтегляйте с едната ръка нагоре и бавно и внимателно прекарвайте гребена с другата ръка от върха към основата. Колкото по-често повторите това, толкова повече обем ще получите. Това е правилният съвет за височина, например в задната част на главата. Ако искате повече обем отстрани или отпред, не опъвайте кичурите вертикално нагоре, а леко настрани и прекарвайте гребена отдолу, от висящия връх, към основата, но съвсем леко. Това придава не само повече плътност, но също и структура, като изглежда съвсем естествено.

Най-красивият обем за изключителна вечер

При къса до средно дълга (до раменете) коса можете да подходите по следния начин: върху подсушената с хавлиена кърпа коса нанесете в основата малко спрей за обем и я доизсушете с кръглата четка кичур по кичур със сешоар. Когато косата е напълно изсъхнала, взимайте малки кичури и оформете всеки отделно с тънка маша. Започнете от врата и обработвайте хоризонтално кичур след кичур. Втрийте в дланите си капка масло за коса или гланциращ серум и внимателно леко разхлабете кичурите с пръсти. Накрая напръскайте със спрей за лека и гъвкава форма.

Виж още по темата