Интервюто – шанс за успех… или пълен провал

Благодарение на кризата в икономиката ни настъпиха много промени. Хората, които се преквалифицираха не са един или двама. Също и тези, които останаха без работа. Конкуренцията за работни места стана още по-голяма. Как да се състезаваш с още 300 св-та, като ти си просто една кратка автобиография, където е побран животът ти. 

Работодателите или по-точно отдел Човешки ресурси прави своя избор относно кадрите, преминали първия eтап на кандидатстване по странен начин. В крайна сметка процесът на взимане на решение дали ще бъдеш допуснат до интервю остава малко мъгляв.  

Естествено винаги го има и моментът с това, че в дадена фирма с приоритет са познати на наетите служители. Но не бива да се отчайваме. Когато човек е постоянен в преследването на целите си, той ги постига рано или късно.  

В този брой на сп. Gizdava ще се фокусираме върху представянето ви на интервю на живо. Ако вече сте допуснати до него, то вие сте преминали най-трудната част. Сега всичко е във ваши ръце. Следва да убедите бъдещият си работодател, че сте точният човек за него. Това е далеч по-лесно, когато го гледате лице в лице, а не когато сте резюмирали професионалните си умения на парче хартия.

  • Проучването – това е първото нещо, което трябва да направите след като получите поканата си за интервю. Цялостното проучване на компанията, за която кандидатствате е важно не само, за да може да впечатлите интервюиращия с информация за компанията, а и сами за себе си да си дадете сметка за каква фирма става въпрос. Трябва също така да сте много критичен към информацията, която получавате от странични източници, например други сайтове, различни от този на фирмата, ваши познати или близки и т.н. При всички положения в 21 век информацията не е вече предимство, тя е необходимост. 
  • Никога не закъснявате, нито подранявайте – хората ценят точността. Добра идея да се разходите в деня преди интервюто и да видите къде се намира сградата. Така на следващия ден ще можете да отидете спокойни. Нашият съвет е да отидете 15-20 минути по-рано и да седнете на някоя пейка или в някое кафе за малко. Щом са ви казали да отидете в конкретен час, то очевидно има някакво разписание, което трябва да бъде следвано. Покажете уважение към времето на други и това ще бъде забелязано. 
  • Бъдете искрени – и не се опитвайте да баламосвате потенциалният си работодател. Ако ви попита защо кандидатствате за конкретната позиция, изложете му кратко и ясно доводите си. Ако е, заради заплащането, добре. Кажете му го. Може би ви се струва неуместно, но повярвайте по-неуместно е да го излъжете, да кажете, че цените фирмата и опита, който би ви донесла тя, и впоследствие всички да са с празни ръце, понеже рано или късно истината излиза наяве. 
  • Помислете каква заплата очаквате – много често фирмите задават точно този въпрос на интервюта. Няма да ви даваме съвети какво да отговорите, но при всички положения трябва да сте го изтренирали многократно мислено в главата си, защото въпросът наистина е неприятен. 
  • Запазете самообладание и се усмихвайте – каквото и да ви питат, колкото и несигурни да сте, дори да се чувствате като идиоти, запомнете, че нямате какво да ги губите, а само да спечелите и че дори да не ви одобрят не е краят на света. Бъдете уравновесени и се усмихвайте. Хората обичат, когато човекът срещу тях е спокоен и ведър. Не забравяйте, че интервюиращите също някога са били на интервю. 
  • Не се обличайте твърде официално – освен ако позицията не го налага, разбира се. За съжаление, младежите твърде често ходят на интервю с костюма си от бала, а девойките с къси поли. Нито едното, нито другото е уместно. Най-важното е да сте спретнати, чисти и подредени. Косата ви трябва да е добре сресана. Преди всичко е важно да се чувствате добре в собствената си кожа. Това си личи и създава много добро впечатление. 

Това, което трябва да остане в главите ни във всяка ситуация е и трябва да се превърне в наша мантра е, че животът е поредица от най-разнообразни случки, които ни учат на нещо. Дори да не преминете на следващият етап на подбор, какво толкова. Да, има криза. Да, парите са необходимост. Именно затова дайте всичко от себе си, но след това не се самообвинявайте, а го преживейте. И както се казва за всеки влак си има пътници. Сигурни сме, че ще изживеете професионалната си мечта по един или друг начин. Късмет!

Виж още по темата