Как да поддържате обувките си

Почистване и боядисване на обувки от гладка кожа

Никога не започвайте преди да сте отстранили прахта от обувките с мека четка. След като ги почистите от прахта, нанесете боя само в едната посока. Можете да използвате бои, които са снабдени с дунапренов тампон или гъбичка, тъй като с тях става много лесно. За хубав и неповторим блясък, излъскайте накрая със силиконова гъба.

Почистване и боядисване на обувки от велур и набук

Тези обувки са много меки, топли и удобни. Единственият им недостатък е, че лесно абсорбират влагата и поради това се деформират. За тяхното почистване трябва да използвате гъба и боя за велур или набук. Ако искате да ги боядисате, използвайте боя с подходящ цвят, но ако искате само да ги освежите, тогава боята трябва да е безцветна.

Почистване на спортни обувки и маратонки

Материите на тези два модела са отлична среда за развитие и размножаване на бактерии и неприятни миризми. За да избегнете това, носете винаги чисти памучни чорапи. Освен това е добре да използвате освежаващ дезодорант, лосион, пудра за крака или подходяща стелка, за да избегнете запотяване на краката, а от там и неприятната миризма. Перете редовно стелките и маратонките.

Ето още няколко съвета:

Преди излизане, почиствайте със силиконова гъба обувките, за да ги предпазите от прах и влага.

Сушете обувките си само на стайна температура и никога в близост до отоплителен уред, тъй като е възможно да се деформират или разлепят.

Против лоша миризма използвайте винаги пудра, лосион или дезедорант за крака; сменяйте стелките често, носете чисти чорапи и поддържайте хигиена на краката.

Нови обувки се пробват вечер, тъй като тогава краката са леко отекли, Само така ще можете да изберете правилния номер.

В случай, че обувките ви стягат, използвайте спрей за разтягане на кожени обувки. Той отпуска кожата на местата, където е необходимо.

Виж още по темата