Как да се подготвим за първия учебен ден

Есента тропа на вратата и на едно отронено листо пише Първи учебен ден! 

Вълнуващи времена за децата, напрегнати дни за родителите – трябва всичко да бъде готово, да е изрядно. Е, поне няма като едно време да изпратим детето си с ябълка в ръка, която то да подари на учителката. Макар че това не е лоша идея. И е много по-лесно за осъществяване.  

Днешните родители са заобиколени от задължения покрай училището на децата си. Освен че детето трябва да е с последен модел телефон, то не бива да бъде забелязано с родителя си, иначе спира да е готино.  

В тази статия на сп. Gizdava обаче, ще поговорим наистина какъв е списъкът задачи, които трябва всеки родител да изпълни, за да може да съпроводи детето си спокойно до училището и да е знае, че то е готово за новата учебна година. 

Първо, минете през книжарницата! – е минете не е най-правилният глагол, който можем да използваме в случай. По-скоро опустошете книжарницата. Това не са пари, хвърлени на вятъра. Да, със сигурност най-вероятно десетгодишната ви дъщеричка не е изпаднала в отчаяна нужда от стикери с Лейди Гага, но снабдяването й с пергел, гума, моливи, химикалки, цветни моливи, тетрадки, линия, цветни химикалки и прочие е добра инвестиция. Така си спестявате много стрес, ако неделя вечер, тя ви каже, че е забравила как за утре й трябва блокче. Най-добре е да помислите хубаво какво задължително трябва да купите, за да не пропуснете нещо. А стикерите със звезди са просто за разкош.    

Раницата – добрата стара раница. За съжаление, все повече момичета от доста ранна възраст искат да носят дамска чанта и да се гримират. Всеки родител избира подхода за възпитанието на своето дете, но нашият съвет е да му осигурите хубава и удобна раница, която би предотвратила болки в кръста, изкривяване на гръбначния стълб и т.н.    

Тоалета – Всеки човек се старае да изглежда добре и да създаде добро впечатление. У младите този стремеж е дори още по-силен. И не визираме само момиченцата. Все повече момчета са доста критични към външния си вид. В това няма нищо лошо, разбира се. Добре е, обаче, ако може тактично да им дадете някой и друг съвет. Например, късите поли при момичетата, или смъкнатите до колене дънки при момчетата не са най-добрите идеи за облекло за първия учебен ден, а и за всички останали дни.    

Не забравяйте да заредите фотоапарата – До преди години децата мразеха родителите им да ги снимат на публични места, особено сред връстниците им. Благодарение на социалните мрежи, в момента за тях някой, който би могъл да им осигури някоя и друга потенциална профилна снимка е като манна небесна. Възползвайте се. Направете снимка на първият учебен ден на вашето малчуганче.    

Чаша вода преди да тръгнете към училището – за късмет. Тъпо за децата ви, но трогателно за вас. Полейте им пътя, за да им върви по вода и ги оставете да ви затрупат със саркастични забележки относно това колко стари са разбиранията ви.    

Погрижите се и за вашия външен вид – трябва да сте представителни, все пак. По този начин ще дадете пример на вашите деца. Но не прекалявайте. Трябва да им покажете, че външността не е всичко. 

Бъдете хладнокръвни, понеже децата няма да са – знаем за колко нерви става въпрос. Всичко е напрегнато, трябва всичко да е изрядно, винаги нещо се обърква, и винаги вината изведнъж се оказва ваша. Проявете разбиране към рожбите си. За тях цялото това изживяване е голямо напрежение. Те се притесняват дали ще се впишат, дали тази година ще са от готините, дали ще се целунат за първи път… Естествено за вас училището е символ на тяхното образование е потенциална кариера, но замислете се и за неговия социален аспект. Той не е по-малко важен. 

Ако следвате тези съвети, ви гарантираме, че ако не идеално, то всичко ще мине нормално като за един учебен ден. Колкото и да е напрегнато, дори да се стигне до караници, усмихвайте се и запомняйте всяка секунда. Скоро децата ви няма да са деца, а пораснали, зрели, млади хора. Уловете мига!

Виж още по темата