Какъв стрес тип сте?

Кой стрес-тип сте?

Тичате ли, за да се успокоите или Ви помага сънят? Може би и двете са грешни. Този тест на базата на традиционната китайска медицина ще Ви покаже как да останете спокойни.

Натискът в работата, строежа пред вратата, децата, които ни се качват на главата – всички фактори, които могат да отприщят стреса. Една актуална анкета, показва, че 69% от 40-49 годишните се чувстват често стресирани. Това не остава без последствия. Докато някоя се бори с алергична реакция на лицето, друга страда от твърдия като дъска мускул в областта Рамо-Врат. Продължава ли натискът, може да стане още по-драматично в здравословно отношение: Смущения в сърдечния ритъм, хронично високо кръвно налягане, предразположение към инфекции, напрежение в мускулите, болки в стомаха и повишени стойности на кръвната захар. Който не предприеме нещо на време, ще се разболее за дълго.

Проблемът: Всеки човек реагира различно на това, което се случва около него. И най-често не съществува „истинска” програма срещу ежедневната война на нерви. Точно това е причината, поради която д-р Вилхелм Шмид-Боде, специалист по психотерапевтична медицина, е разработил една напълно нова стрес-концепция. Системата е проста и толкова индивидуална, колкото причините и симптомите трябва да бъде и помощта. Основата на концепцията произхожда от хилядолетната традиционна китайска медицина. Далекоизточната наука за здравето взема под внимание психиката на човека, неговия начин на живот, храненето и предлага помощ за помощ с прости средства. Според това как човек реагира на различни стресови ситуации, кои са неговите слаби места, се характеризира като чернодробен, сърдечен, стомашен или белодробен тип. Това разделяне открива кои части от тялото са особено податливи, когато настъпи стресът и доставя същевременно комбинация от помощни средства.

С помощта на един прост въпросник можете да установите, къде Ви става тясно при натиск, към кой стрес-тип принадлежите.

Какво можете да предприемете срещу продължителен натиск ще научите от съответното описание за всеки тип. Съветите за хранене са от китайската медицина. Колкото повече от тази помощ интегрирате в ежедневието си, толкова по-добре ще се почувствате за кратко време, затова: започнете веднага!

Как реагирате на стреса?

Отнася ли се едно твърдение за Вас, нанесете съответната буква в подходящото поле. За изчислението се използват само твърденията, които се отнасят до Вас.

1.      Винаги, когато нещо не върви на лицето ми цъфва пъпка. D

2.      Ужасявам се до мозъка на костите си, когато през нощта чуя в жилището шум. B

3.      При дискусии съм абсолютно твърда и не отстъпвам ни най-малко. A

4.      Понякога ми е неудобно, но не мога да направя нищо срещу това, че насред голяма радост ми потичат сълзи. B

5.      Що се отнася до храната за съжаление съм свръхчувствителна и трябва да се откажа от много неща поради алергиите си. C

6.      Гледането на телевизия ме отегчава, ако не превключвам каналите. Искам да следя повече предавания наведнъж. C

7.      Дори, когато съм спала добре и дълбоко, сутрин имам често болка в челюстта, сякаш цяла нощ съм дъвкала нещо жилаво. A

8.      Вероятно щях да бъда много успяла, ако ми беше дадена възможност да задвижа всичките си идеи. B

9.      Другите се нуждаят винаги от повече време при хранене, отколкото аз. C

10.  За съжаление имам редовно работа с хора, с които ми е трудно да се владея    . A

11.  Спомням си, че още като дете често имах възпаление на сливиците. D

12.  Вече един път ме бе обземал страх, че ще полудея. B

13.  Пробвала съм всяка нова диета, но просто не мога да сваля наднорменото си тегло. C

14.  Всъщност ходя с удоволствие на купони, но отначало се опасявам, че ще срещна нови хора, които няма да ме харесат. B

15.  През нощта нося шина, защото скърцам със зъби. A

16.  Въпреки, че внимавам да се обличам топло настивам лесно, бързо получавам кашлица и често съм отпусната. D

17.  В обществото често кипя от такива хрумвания и истории, че другите може би ме смятат за превъртяла. B

18.  Въпреки, че не се храня еднотипно, често имам проблеми със запека и дефекацията. C

19.  Всъщност няма повод за това, но все пак имам постоянен страх да не бъда изоставена. D

20.  Преди да ми дойде мензис съм много чувствителна. A

21.  Поради продължителните болки в гърба бях вече на ортопед, но той също не можа да ми помогне. A

22.  Моите скрити сексуални фантазии са в посока садо-мазо. A

23.  Много цитираната поговорка „Който високо лети, ниско пада” се отнася до мен. B

24.  Когато ме обземе неистов глад, ям докато ми стане лошо. C

25.  От изневиделица започва да ми тече кръв от носа. A

26.  Няма непременно общо с работата или друг натиск, че се чувствам често уморена и като изчерпана. B

27.  Нощем сънувам често, че ми падат зъбите. D

28.  Радостта от пролетта се проваля за съжаление всяка година заради поленовата ми алергия. D

29.  Понякога се изпотявам без да се чувствам напрегната. B

30.  Все едно колко силно обичам някого досега не ми се е отдало лесно да покажа нежни чувства. A

31.  Въпреки, че внимавам, често имам инфектирани рани. D

32.  Дори когато не съм яла много или нещо тежко, често след това имам чувство за пълнота и ми е тежко, с напрежение в корема. C

33.  Имам алергия към домашен прах и животинска козина. D

34.  Често трябва да се боря с метеоризма (отделяне на газове). C

35.  Понякога получавам сърбежи по кожата. Лекарят ми също не знае защо. D

36.  Редовните хранения на спокойствие не се отнасят за мен. C

Изчисление: Пребройте колко пъти сте отговорили с A, B, C или D. Вероятно една от буквите се повтаря особено често.

Ако сте отговорили преди всичко с A – принадлежите към Чернодробен тип.

Ако сте отговорили преди всичко с B – принадлежите към Сърдечен тип.

Ако сте отговорили преди всичко с C – принадлежите към Стомашен тип.

Ако сте отговорили преди всичко с D – принадлежите към Белодробен тип.

Смесен тип: Ако отговорите са разпределени почти равномерно сред буквите, Вие сте смесен тип. Той се образува, когато към вродената уредба (например Невродермит – Neurodermitis и алергични тенденции характерни за „Белодробен тип”) се добави придобита в последствие слабост в някой от органите – например при “Белодробен тип” болки в храносмилателната система поради нездравословни хранителни навици, това дава Белодробно-Стомашен-Смесен тип.

Типовете стрес и как можете да си помогнете

Чернодробен тип

Контролът е всичко: Приятелски настроени, фактически никой в работата Ви не може да забележи лесно Вашето раздразнение. Владеете се дори, когато бихте разбили главата си в стената. Не го правите – цената за самоконтрола са често главоболие и болки в гърба. А в личен план? Там вече полека отшумява сигурността. Децата ронят върху килима и вече правите скандал. Или: Вашите приятели Ви се обаждат, искат да предприемат нещо, а Вие предпочитате да стоите в къщи.

Това помага: „Винаги да бъдете освободени” –  Разбирате изречението, но така истински да се промените не можете! Затова: Научете се навреме да се оттегляте преди психическият и физически натиск да стане твърде силен. Прогресивното отпускане на мускулите според Якобсон може да Ви помогне.

Хранене

Добро за Вас: Южни плодове, леко кисели плодове, сурови зеленчуци, салати, кисело зеле, пшеница, ориз, пшеница, птиче месо, сладководна риба.

Лошо за Вас: Люти подправки, скара, червено вино, чесън, кромид лук, кафе.

Съвети: Позволявайте си време за „изключване”. Не се дръжте нервно. Скучни филми, представления или доклади? Станете и си вървете! Нямате желание за семейно празненство? Откажете! Опитайте се доколкото е възможно да промените рутинната работа: подсладете извънредното работно време с любимата си музика, провеждайте служебните срещи навън.

Акупресура: Контрол на прищявките – Масажирайте точките от лявата и дясната страна на тялото.

·         Срещу раздразнителност и спазми в гениталиите – натиснете точката, намираща се една ръка над вътрешната част на глезена.

·         Отпуска, при смущения в съня – Масажирайте точката, намираща се от долната част на стъпалото, във вдлъбнатината, зад подутината на палеца.

Сърдечен тип

Лекомислието: Вие сте комични, стоите в центъра, с удоволствие разказвате вицове. И в следващия момент започвате да треперите, получаватв сърцебиене – без някой да забелязва. Лично Вие обичате партита и ги организирате с удоволствие. Но когато наближат сте уморени и с най-голямо удоволствие бихте отказали всичко. Същото важи за пътуванията: Въпреки, че заминавате с удоволствие в отпуска, кратко преди това Ви обзема необясним страх. Така сте винаги. Горите от въодушевление и при това разпилявате цялата си енергия.

Това помага: Включете една скорост по-ниско и при това във всичко, което правите. Съзнателно опознайте тялото си. Почувствайте се вътре в себе си, почувствайте как сте? Ускорен ли е пулсът? Дишането дълбоко ли е или плитко?  Бръмчи ли главата? Внимавайте за сигналите, които Ви изпраща тялото. Научете се да не изисквате прекомерно много от себе си.

Хранене

Добре за Вас: дълго варено месо или птичи супи, пшеница или зеленчуци като червено зеле, артишок, цикория, маслини, индийско орехче, канела, джинджифил, градински чай, овче или козе сирене, какао, червено вино, шери.

Лошо за Вас: Салатени диети, южни плодове, пъпеш, ледено студени напитки, консерви, замразени храни, бяло вино.

Съвети: Динамични, искате винаги да правите всичко отлично. Забравете го и внимавайте за нивото на енергия при работа, в свободното време и при спортуване. Ако сте уморени: Легнете за малко.

Акупресура за Неуравновесени: Третирайте двете точки само върху лявата страна на тялото.

·         Регулира кръвното налягане, успокоява, действа срещу горещи вълни – точката е разположена върху вътрешната страна на китката. Там има малко възвишение. Натиснете вдлъбнатината в ляво от това и разтривайте мястото с кръгообразни движения.

·         Дава енергия, подсилва имунната система – На средата на коляното има малко подутина, един пръст широчина навън. Масажирайте с показалеца.

Стомашен тип

Просто да бъде изядено усещането за депресия: Ах, една пица може наистина да утешава! Или едно парче шоколад – едно, две, три тъгата прогони! Особено, ако в работата отново никой не разбира какво сте постигнали. Добре, тогава ще се самовъзнаградите Същото важи и когато започнете да се замисляте: икономическа мизерия, трудова борса, цените на бензина. И това Ви се върти в главата, но има нещо срещу него. Точно така: храна.

Това помага: „По-малкото е повече” – във Вашия случай този девиз трябва да стане закон. Защото вместо да скатавате един шоколад, трябва съвсем съзнателно да си вземете едно малко парче. И него да разрежете на половина. И тогава да му се насладите съвсем бавно, защото вкусът и вкусването се нуждаят от време.

Хранене

Добре за Вас: Салати преди всяко хранене, мюсли, плодове, кисело мляко, кефир, ризото, каша от просо, задушени зеленчуци, полента (каша от царевично брашно), риба във фолио, крехко птиче месо.

Лошо за Вас: Бърза закуска, пържени картофи, друго тлъсто печено месо, торти, наденица, кренвирши, леберкез, свинско месо, сардели, хляб.

Съвети: Хранете се редовно, 3 порции на ден. Нито повече, нито по-малко. И всеки път със стил, на постлана маса. Внимавайте за това дали сте гладни, не питайте колко е часът или за поводи. Оставете се на чувството си за глад. Открийте здравословното сладко: например пъпеш.

Акупресура за депресивно ядящ: Третирайте корема от двете страни едновременно, стъпалата едно след друго.

·         Срещу смущения в храносмилането като запек или подувания – два палеца широчина в ляво и дясно от пъпа. Масажирайте едновременно в кръгообразни движения с показалците или средните пръсти.

·         Срещу глад и атаки за ядене – Търкайте точката върху стъпалото между първата и втората кост (костите на палеца и съседния му пръст) с нежен натиск.

Белодробен тип

Провира се под кожата: Всичко всъщност върви много добре. Изпитите са взети, искате да празнувате… и се разболявате. Същото е след преместване. Къщата в провинцията е чудесна, околността хубава, а Вие получавате много и малки мехурчета по кожата. Светва Ви: Това са новите съседи, които постоянно Ви контролират и Ви отнемат и последния нерв. Всичко това не Ви учудва: Сърбежи по кожата, алергии, болки при издишане Ви мъчат още от детство.

Помага: „Оставете се да бъдете докосвани”. Когато стресът отново се вмъква под кожата Ви, помолете някой човек, когото харесвате да Ви направи масаж. Витамин Т (Т от англ. дума touch = докосване) доказано подсилва имунната система. И: поемете понякога и Вие инициативата. Докоснете и ще бъдете докоснати.

Хранене

Добро за Вас: Праз, пролетен лук, чушки, тиквени и слънчогледови семки, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, червено зеле, карамфил, индийско орехче, кисело зеле, гулаш.

Лошо за Вас: много люти подправки като чили, хрян, пипер.

Съвети: „Какво е наистина важно?” В работата това е решаващ въпрос! Защото той Ви предпазва от прекалена самовзискателност. Изпуснете парата от чайника във всички области и си осигурете паузи за отдих. Същото е и за пазаруването. Правете програми в случай на криза срещу душевни поражения.

Акупресура за нежна кожа: Масажирайте нежно точката на ръцете от двете страни.

·         Срещу болки при дишане и натиск в гърдите – Ако разделите гръдната кост на три области, натиснете за 30 сек. точката, която се намира на горната граница с долната третина.·         Срещу бронхит – точката по средата на опънатия лакът се масажира нежно.

Виж още по темата