Бакпулвер за вашия дом, градина и красота

В кухнята бакпулверът винаги е наш помощник за постигане на пухкави и леки сладкиши и сладки. Но има далеч повече неща, които той може. Той решава нашите ежедневни проблеми, независимо дали в домакинството, градината или в разкрасяването.

В дома

Неприятни миризми

Малко бакпулвер, поръсен върху една чинийка отстранява лошите миризми например в хладилника.

Засъхнали тенджери

Тенджерата е останала малко по-дълго без да се накисне и остатъците от храна са засъхнали по нея? Няма никакъв проблем. Намокрете тенджерата с вода и добавете бакпулвер. След като тази смес е действала известно време, без усилия може да почистите тенджерата.

Запушен канал

Две пакетчета бакпулвер се разтварят в половин чаша оцет и се изливат в запушения канал. Сместа се оставя да подейства за известно време, след което се пуска или излива гореща вода.

Пожълтял текстил

Бакпулверът е алтернатива на химическите избелващи средства. Вместо тях към прането в пералнята се добавя половин чаша бакпулвер и половин чаша оцет. Така бялото ще заблести.

Потъмняло сребро

Замърсените сребърни части биха могли да заблестят отново с помощта на бакпулвера. Просто втрийте бакпулвер с една четка и след няколко минути изплакнете.

Мазни петна

Ядосват ли ви мазните петна върху тапетите? Решението е употребата на бакпулвер: вземете бакпулвер и направете паста с малко вода, разпределете равномерно върху петното, оставете да изсъхне и след това просто изстържете. Мазният филм върху хладилника също ще се поддаде на тази паста.

Замърсени фуги

Фугите в банята биха могли да се превърнат в кошмар за всяка домакиня – с малко бакпулвер върху една гъба и известна доза мускулна сила, фугите няма да бъдат вече проблем.

В градината

Изсъхнали цветя

Няма нищо по-разочароващо от това един красив букет цветя след кратко време да увехне. Ще остане обаче за по-дълго време свеж, ако добавите малко бакпулвер във вазата.

Брашнеста мана по розите

2 пакетчета бакпулвер, смесени с 4 с.л. олио могат да унищожат грозното, бяло покритие върху красивите ви рози. Поръсвайте растението вечерно време с тази смес и до две седмици вашите рози отново трябва да започнат отново да цъфтят.

Красота

Мазна коса

Направете си почистващ шампоан! Смесете 1 част бакпулвер с 3 части вода, масажирайте косата си с тази каша и оставете да действа 3-5 минути, след което изплакнете.

Раздразнена и суха кожа

Чудесен пилинг се получава при смесването на бакпулвер с малко лимонов сок. По този начин се неутрализира pH-стойността на кожата и въздейства благоприятно срещу раздразнена кожа, слънчево изгаряне и ухапвания от насекоми.

Гъбички по стъпалата и неприятен дъх

Направете баня на стъпалата с половин чаена чаша бакпулвер и няколко капки масло от чаено дърво. Ще направите истинско чудо. Задръжте краката си в тази вана между 15 и 30 минути.

Сухи ръце

Срещу суха кожа на ръцете помага смес от бакпулвер и зехтин или масло от бадеми. По този начин кожата се овлажнява директно.

Бъдете внимателни при избелване на зъбите с бакпулвер! Този метод може да се приложи само при напълно здрави зъби. Попитайте по-добре вашия стоматолог за алтернативни варианти.

Виж още по темата