Контактните лещи – имидж или безумие

Каква е причината да се отказваме от очилата и да пробваме контактните лещи? Неудовлетвореност от собствената външност? Опит да направим живота си по– удобен? Желание да изменим външността си? Да привлечем вниманието на околните?

Първите контактни лещи, които се появяват на пазара са твърди и се изработват от “оргстекла”. След като е изобретена пластмасата на водна основа се появяват и първите меки контактни лещи, които не са все още много удобни за носене. В днешно време контактните лещи се изработват от материали с голяма кислородна проницаемост, които имат голям успех при преодоляването на астигматизма и “кератоконусе”. Популярността на меките контактни лещи се дължи на удобството при ползването им.

Първоначално се появяват традиционните контактни лещи. По– късно се появяват различните видове придружени от необходимите средства за поддръжката им. След едногодишна употреба (сега се налага мнението, че дори на полугодие) е необходимо контактните лещи да се сменят с нови. В течението на едната година за използването на лещите е нужно те да бъдат щателно обгрижвани: дезинфекцирани, да бъдат почиствани посредством специален разтвор и ферментни очистители. Основният проблем се появява, ако няма добро поддържане на лещите или пък едната излезе от строя.

Голяма част от тези лещи са били изработвани от материал, който има ниско съдържание на вода. Такъв тип лещи могат да се носят само денем и в никакъв случай през нощта. Този вид лещи можете да разпознаете веднага: те са опаковани в стъклени флакончета. Най- популярни са традиционните контактни лещи: – Optima (Bausch&Lomb), OmniFlex (Hydron), VersaScribe или Maxima (OSI), Cooper Clear (Cooper Vision), от цветните Elegance и Dura Soft (Wessley-Jessen).

През 1988г. компанията Vistacon (подразделение на Johnson&Johnson) представя първите контактни лещи, които не се сменят за определен период (не се свалят нито денем, нито през нощта)- Acuvue. В началото постоянните лещи е трябвало да заемат 15% от пазара, но само 2 години по– късно те изземат 70% от оборота на водещите производители.

За разлика от традиционните лещи постоянните се продават в комплект по няколко броя. Така те позволяват да бъдат заменяни според вида си– след месец, след 1-2 седмици дори понякога след 1 ден (както са еднодневните лещи). Смяната на лещите за кратко време намалява риска от наслояване на лещите с остатъци от дезинфекционни средства, с които се поддържат и поради това постоянните лещи са по– здравословни по отношение състоянието на очите. С постоянните лещи вероятността за повреда на лещата се намалява и притежателят и е пощаден от всекидневните грижи за лещите. За лещите, които са постоянни и, при които е планирана замяната се използва само разтвор, а за тези, които са еднодневни това не е необходимо.

За последните 5 години диапазонът на параметрите на тези контактни лещи значително се е разширил. Лещите са придобили и други качества- UV защита, корекции на астигматизма, огромен избор на цветове, а също така лещи с необичайни изгледи- Crazy и Wild eyes.

Най- известните производители на контактни лещи за постоянна и планирана смяна са:

Bausch&Lomb (серия лещи Soflens, Pure Vision)

CIBA Vision (серия лещи Focus)

Johnson&Johnson (серия лещи Acuvue и Surevue)

Wessley-Jessen (Fresh Look, Precision UV )

Hydron (ActiFresh, Proclear)

OSI (Biomedics – Maxima

Отделно място заемат лещите за смяна цвета на очите. Практически обаче тъмните очи не могат да бъдат сменени, а по- скоро нюансирани. Цветните лещи могат да бъдат направени както с корекция на зрението, така и само с промяна на цвета. Лещите с оттенък усилват или изменят наситеността и цвета на светлите очи. Като правило има три вида цветно лещи- сини, зелени и кафеникави. Такива лещи са на пазара в производство на CIBA Vision-Focus Softcolor (в цветове- royal blue, aqua, evergreen) Wessley-Jessen-Fresh look Enhancer (blue, green, aqua).

Цветните лещи имат интересна окраска, напомняща на ириса на очните и са в състояние да изменят поне оттенъкът дори на най- тъмните очи. Този вид лещи се различават само по технологията на оцветяването- едноцветни или сложни (подобни на ирис).

Едноцветните освежават погледа и се препоръчват за хора, които само искат да освежат цвета на очите, като го подсилят със същия или нюансиран. Такива лещи са: Wessley-Jessen(цветове като-violet, sapphire blue, green, gray, blue, hazel) или Images от CL-Tinters (цветове- deep blue, green, aqua, brown, gray).

Доста по– сложна е окраската при ирисоподобните лещи. Те започват с по – тъмен кант по краищата, като постепенно преливат към централната си част. Тези лещи придават много по– изразителен поглед на притежателя си. Такива са: Fresh Look colorblends от Wessley-Jessen (с цветове- turquoise, blue, green, gray, brown, honey)и Color Tones (цветове- blue, green, aqua, brown, gray).

Цветните лещи се отнасят към лещите с едномесечен план на замяна.

Най– необикновените от цветните лещи са тези, които притежават много удивително оцветяване и изображения по тях. Погледът придобива визията на долар, цвете, змийско или вълчо око. Ако планирате карнавал или специален купон няма начин да не останете незабелязани с подобен поглед. Възползвайте се от възможността да експериментирате и да изглеждате различно, сега това не е невъзможно.

Виж още по темата