Разбираме ли се наистина?

Известно е, че ние  жените  не можем  без мъжете и както се пее в една  много известна  песен “какво е мъжът без жена”. Но дали се разбираме?

А често ли се чуваме какво казваме и дали  ни разбират правилно? Наистина ли има  война за вдигнатият  капак  на  тоалетната  чиния и дали точно това показва начина,  по който  комуникираме?

За да си отговорим на  тези  въпроси можем да се сетим за едни от  най- често употребяването  изрази. Сещате ли се,  когато  вие говорите на важна  тема или пък искате  нещо да се свърши в къщата и той ви отговаря с:

– “ъхъ”– е тук е  ясно, че въобще  не  става и  въпрос да ви е чул,  но със  сигурност сте  разбрали, че няма  намерение  да участва в каквото и да било в момента било то разговор или  работа.

– “както кажеш” или  с “както и да е” то е ясно, че не е съгласен или пък  никак  не го интересуват вашите проблеми.

Често използваме думи,  които изразяват по- скоро  отношение,  отколкото  отговор  на  ситуацията. Тези  съкратени изказвания объркват партньора, защото  носят  обикновено противоречащи си  послания. Например, ако  ви отговорят  “както  кажеш” е ясно освен че не са в темата и, че не  ги интересува тя, но пък има и известна  доза досада от  моментните  ви отношения, които  често  ние  приемаме, като лична обида. И опит да се отърват  от много  важно  нещо за нас, а както е известно  важните за нас неща са част от  самите  нас.

По същият  начин ние  жените  казваме:

– “върви където  искаш”,  което  по- скоро  активизира мъжете  да се махнат от ситуацията, защото  получават  някаква забрана  под  формата  на  разрешение. Ясно е, че с този и израз не  само му забраняваме да прави каквото  пожелае, но  му поставяме и дилема  от  типа “или аз или това,  което искаш да правиш”. Така   на  глас даваме  разрешение, а на  емоционално  ниво  казваме по- скоро “само през трупа  ми”.

Подобна е ситуацията,  когато казваме:

– “добре”,  което  всъщност  въобще  не показва добронамереност. С това добре освен, че забраняваме ние даваме и оценка,  която съвсем не е приятна  на партньора.

Когато общувате  в проблемна  ситуация  с партньора е по- добре да  наричате  нещата  с истинските им имена. Така ще избегнете  възможността мнението или желанието ви, да останат неразбрани. Никой  няма да се съобрази с вас, ако  на  глас сте  казали “добре”, а на ум  “не”. В подобни игри на  думи често се  губи смисъла на казаното и общуваме по- скоро на емоционално  ниво и понякога или по-скоро  доста  често не се разбираме.

Виж още по темата