Великденските яйца

Символ на Великден са именно традиционните боядисани яйца. По традиция те се боядисват в четвъртък рано сутринта или в събота. На Разпети петък важи строгата забрана да не се работи. Ако вчера сте боядисали своите яйца, то със следващите съвети, ние от сп. Гиздава се надяваме да ви вдъхновим да направите и няколко утре. Ако пък все още не сте готови, то със сигурност ще ви хрумнат и няколко нови идеи, които ще можете да реализирате именно в утрешният ден.

И така по още по-стара традиция първото яйце задължително трябва да бъде червено. То трябва да се боядиса от най-възрастната жена в къщата. Докато е все още прясно, с него трябва да бъде изписан кръст на челата на децата в къщата и след това на останалите членове на семейството. След този ритуал, боядисването се поема от по-младите.  Абсолютно винаги, когато се боядисват яйца, се оставя една част и за кумовете. Всеки гост, който прекрачи прага на къщата трябва задължително да получи боядисано яйце. Чукането с великденски яйца е също толкова стар ритуал, при който се вярва, че този, който остане със здраво яйце ще се радва на щастие и здраве през цялата година.

Преди да започнете боядисването трябва да сте се сдобили с качествена боя за яйца и разбира се – яйца! Белите се боядисват по-лесно и цветовете излизат по-ярки, докато при обикновените можете да срещнете затруднения с  поемането на цвета от самото яйце. Каквито и яйца да сте приготвили обаче, ние сме сигурни, че ще ги направите прекрасни.

И така има доста варианти за украсяване. В последните няколко години излязоха доста иновации, като например онези кристали, които се изсипват върху яйцата докато се варят, а по-късно, когато ги боядисате и изсъхнат са сякаш покрити със магически прашец.

Един от най-разпространените начини у нас обаче е този с листа от растения. Изберете си няколко красиви листенца. Всяко едно прилепете плътно към яйце, увийте в парцалче, мрежичка или стар чорапогащник, потопете яйце и изчакайте да се оцвети добре. След това отвийте внимателно и ще получите негатив на листенцето върху самото яйце.

Друг стар български начин е изрисуването с восък. Тази техника се използва върху още топлите яйца. Това е важно условие, тъй като горещината ще помогне на восъка да се разнесе по-добре. Изберете някоя обикновена, домашна свещ, тънка, изработена от чист пчелен восък. Започнете да рисувате върху яйцето различни форми. След това потопете в боята. Ще получите страхотен ефект и фактически ще “проявите” рисунката си.

Друг ефект можете да получите при доливането на олио във всяка боя. Това обаче, можете да направите към края на боядисването, защото след това боите ще са неизползваеми за друг вид техники. Олиото ще остави не оцветени места по самото яйце, което може да създаде интересни фигури.

Нашата любима техника обаче си остава тази, при която върху памук с лъжичка се нанася по малко от всички цветове. Яйцето се поставя в средата и се увива добре, след което се оставя да престои. Резултатът е пъстро шарено, весело яйце.

Весели празници!

Виж още по темата