Купувайте само в добро настроение

Всеизвестен е специфично женския начин за подобряване на настроението и редуциране на стреса – пазаруването. От така наречената „шопинг терапия“ се ползват, както холивудксите звезди, така и обикновените домакини. Видно е, че пазаруването разтоварва натрупаното напрежение, но определено не решава тормозещият ни проблем, а за сметка на това обърква финансите.

Тъга, гняв, неврози и обиди се оказват най-честите поводи за туровете по магазините. Американските психолози доказват, че негативните чувства, които подтикват жените да пазаруват на практика ги сдобиват с най-различен брой непотребни вещи. Също така дамите харчат много повече пари, когато не пазаруват с усмивка.

Счита се, че успешното пазаруване се основава на доволния и щастлив купувач. Когато сте в добро настроение имате усещането за самодостатъчност и покупките, които правите са свързани с реалните ви нужди.

На пазаруването се приписват целебни цели, които то не би могло да има самостойно, но създава усещането, че с придобиването на красиви вещи и вътрешния свят се разкрасява. Покупките нямат вълшебната сила да оправят настроението, да ви помогнат да преживеете мъката или разочарованието от някакво събитие. Лошото настроение често е и лош съветник за дрехи, които в последствие не ви се струват подходящи, парфюм, който само след два дена не ви ухае привлекателно, червило с абсурден за вашия стил цвят и т.н.

Покупката, според психолозите може да разреши проблем, само когато тя самата е била проблем (нещо счупено, скъсано, което се заменя с ново и същото по възможност). Или в случаите когато отдавна сте мечтали за нещо конкретно и го придобивате с покупката.

Удоволствието и еуфорията от закупената вещ в лошо настроение е нетрайна, но пък финансовите загуби ще са реални. Пазаруването в добро настроение е много по ефективно и създава условия за трайно удоволствие от направената покупка.

Виж още по темата