Косопадът: не е само при мъжете

Когато чуя думата „косопад” първата ми асоциация винаги е пълен, плешив чичко, който се смее високо, а темето му  лъщи на слънце. Истината обаче е, че загубата на коса не е само проблем на мъжете, но и на много дами. А за една жена оредяването на космите на главата е свързано със загуба на самочувствието, усещането за женственост и красота.

Как преценяваме, че имаме проблем с косопада, а това не е просто нормалната реакция на организма ? 

Човешката коса се състои от приблизително 100 000-160 000 косми, като всеки ден от тях губим 50-100. Според сезона опадането им варира, но нека не забравяме, че не е нормално да имаме кичури коса върху четката и да сметнем това за естествена реакция от смяната на сезона, проблеми с цикъла и пренапрежението в работата.

Условно казано-ако забележим, че косата ни започва за изтънява, да губи блясъка, цвета и здравината си, ако падат повече от 140-150 косъма на ден, значи е време да потърсим помощ.

Кои са причините за проблема? 

Негативните емоции се отразяват не само на душевното ни състояние, те влияят на здравето ни, а оттам и на зъбите, косата и ноктите ни. Като една от основните причини за загубата на коса при жените се определя стресът-работата, семейството. От хормоналния дисбаланс, гените, гъбични инфекции, липса на витамини и минерали, протеинови диети, които водят до драматична загуба на тегло, проблем със зъбите до ежедневно използваните- козметика, сешоар, преса, маша- всичко това вреди на косата ни.

Наистина, някои жени наблюдават косопад през разллични периоди- по време на цикъл, при смяната на сезоните, при менопауза и бременност, но това трябва да се приема за нормално само ако не е драстично, а консултацията с лекар никога не е излишна.

Как да се справим?

Полезните вещества, които можем сами да си набавяме са витамитите B, C, D и E, калций, магнезий, цинк, мед и желязо, както и рибеното масло и естествените масни киселини.  Можем да си направим изследвания на органите, които влияят на процеса, за да ги отметнем като причинители- щитовидната жлеза, бъбреци и черен дроб, да проверим нивото на тестостерона и дефицита на желязо, кръвната картина, както и за алергии.

Още решения:

Всички знаем от народната медицина, от бабите си за различни рецепти за справяне с проблема- отвара от коприва, чемерика, хининова вода. Никога не е излишно да опитаме, защото кой знае по-добре от мъдростта на поколенията?

Аз ще Ви предложа  две отвари на известната билколечителка Мария Требен.

1. След старателно измиване на косата с билков шампоан, хубаво я изплакваме с отвара от лайка. Приготвя се от 1л. вода. 1 шепа цветове на лайка, запарваме ги и ги оставяме да престоят 1мин. Измиваме косата, но без да изплакваме с чиста вода.

2. Нужно е да си набавим корени от репей- в аптеките се продават вече изсушени.

100 гр. сухи корени се накисват  в 5-литрова кофа със студена вода. Така ги оставяме за престоят един ден, а преди да ги използваме ги варим 5-6 мин. С едната част от отварата измиваме косата си (вместо с вода) и с билков шампоан, след това я изплакваме с другата част и накрая с чиста вода. 

Забележка: Необходимо е използването на ръкавици, както и отварата не бива да попада върху лицено, защото може да засили окосмяването на засегнатите места.

Виж още по темата