Запазете работното място чисто и подредено

Независимо дали работите вкъщи или прекарвате дните си предимно в офиса, като държите бюрото си и пространството около него, подредено и организирано, всъщност ще подобрите работоспособността и продуктивността си. А това е много важно за вашата кариера. Това ще направи впечатление не само на вашият шеф, но и на клиентите. Също така е много по-лесно да контролирате случващото се около вас, работата ви, отколкото да се удавите в бележки, документация и т.н. Плюс това проучванията доказват, че служителите са в състояние да се концентрират по-добре и да работят по-ефективно в подредена среда, лишена от хаос и безпорядък.

Действително вие прекарвате по-малко време, гледайки екрана на лаптопа или компютърът, вършейки работа, а повече в търсене на някой телефонен номер, бележки… хартийка от дъвка?

Независимо дали бюрото ви е безнадеждна бъркотия или не, можете просто да използвате няколко насоки, чрез които да поддържате работното място в топ форма.

Изхвърлете това, което не ви трябва

Хванете два черни чувала за отпадъци – единият за хартия, а другият за останалият боклук. Започнете с нещата върху самото бюро и бавно преминете през отделните чекмеджета, рафтове, шкафове и т.н. Изхвърлете всичко ненужно!!! Боклукът само ви разсейва от важните неща и заема място. Бъдете безмилостни! Наистина ли се нуждаете от старите касови бележки от обедите? Незабравяйте да преминете през работният мейл и да прегледате старите писма.

Организиране, организиране, организиране

Следващата ви стъпка е да решите каква проста система ще използвате, за да организирате нещата си. Искате ли първото ви чекмедже да бъде с моливите, химикалите и останалите канцеларски принадлежности? В този случай премахнете всичко останало от там и направете място за основните неща. Ако обаче искате да ги запазите върху бюрото си, купете си някакъв органайзър, който да държи всичко прибрано и подредено. Следващата стъпка предполага да изберете къде точно ще държите важната документация, така че да ви е под ръка и да ви е удобно. Освободете цял раздел за целта – рафт или шкаф е без значение. Важното е да ви е удобно. След това кажете „здрасти” на новите си най-добри приятели – големите папки и машината за етикети. Сега идва същинската работа – организирайте файловете и документите, като всяка папка отбележите с етикет, отговарящ на съдържанието. Така ще ви е много по-лесно като отворите шкафа или погледнете на рафта, да откриете за минимално време това, което търсите.

Шкаф за непотребни вещи

Дори след като приключите с организирането на повечето от нещата ще се окаже, че една цяла купчина е останала отстрани. Тя предимно се състои от вещи, които не можете съвсем да изхвърлите, но и не са ви най-необходими. Тази купчина може да бъде преместена в отделно чекмедже, в което можете да складирате тези вещи, а в случай, че скоро започне да прелива ще се наложи отново да го преподредите.

Поддържайте чисто пространство

Създайте си навик да отделяте от пет до десет минути в края на всеки ден, за да разтребите бюрото си. Прегледайтевсички документи, папки, чекмеджета и върнете всичко на място. По този начин няма да се наложи да правите ново, голямо почистване след няколко седмици. Погрижете също така за хигиената – почистете прахта и забършете повърхностите с анти-бактериален препарат. Също така не забравяйте да почистите клавиатурата, мишката и екрана.

Бъдете редовни в почистването и се грижете всичко да си е на мястото. Така работното ви място ще се задържи подредено за по-дълго. Вие ще сте щастливи, спокойни и по-малко стресирани.

Виж още по темата