Четири начина, чрез които да си пробиете място в работата

Използвайте някои от гениалните съвети, които сп. Гиздава ще ви предложи, за да подобрите не вербалната си комуникация на работното място с цел да изгладите служебните проблеми и да се издигнете в йерархията.

Има едно нещо, което хората винаги пропускат да споменат, когато говорят за успех в кариерата… и то няма нищо общо с това по колко часа или колко усърдие влагате в работата си. Не е свързано дори с това какво казвате. Става въпрос за това как се движите, как използвате езика на тялото си. Дали го използвате добре? Той може да ви помогне, за да постигнете целите си, да накарате нещата да се случват по вашия начин, при това без да бъдете разкрита и съответно обвинена в манипулация.

Ако искате да накарате всички да се съгласяват с вас

За да накарате колежката си да ви направи услуга, трябва да използвате жеста с обърнатата длан. Това е техника, използвана от полицаите по време на разпит, за да убедят някого да направи това, което са го помолили. След това поставете ръка върху сърцето си, за да завършите молбата си. Така ще покажете искреност. И за да уцелите право в десетката, направете пауза за няколко секунди, преди да кажете ключовите думи: „Знам, че и ти си много заета, но би ли (пауза) свършило това вместо мен?”. Тази кратка пауза е вашият златен билет. Тя действа като подсъзнателна команда, която сякаш кара слушателя да се съгласи.

Затворете устата на досадницата

Не прекъсвайте заниманието си, докато тя ви говори, а вместо това направете жеста тип „пищов” (облегнете лактите си на бюрото, заключете всички пръсти на ръцете освен показалците, така че да наподобяват дуло на пистолет). Поставете „дулото” пред устните си, за да покажете, че не искате да говорите! Ако тя не схване намека ви, й помогнете с нещо от сорта на „Съжалявам, но съм много заета”.

Измъкнете се когато сте се издънили

На всеки човек се случва да сгафи. И е време да признаете това пред шефа си. Предпазете се от скандала като застанете така, че и двата ви крака да сочат неговите. Тази не конфронтираща стойка ще го предизвика да ви прости. Признайте вината си и добавете, че случилото няма да се повтори отново и може и да извадите късмет!

Справете се с кучката в офиса

Погледнете я в очите, наклонете главата си на една страна  и повдигнете брадичка, сякаш търсите одобрение. Така не само, че ще излъчвате увереност, но и буквално ще я подчините с поглед. Използвайте пренебрежителния жест с наклонената надолу длан, за да й покажете, че единствената, която контролира ситуацията, сте вие.

Виж още по темата