Есен, ама с песен

Всеки ден усещаме как лятото се изплъзва между пръстите ни – усещаме го сутрин, когато се колебаем между блуза с дълъг ръкав или тениска с яке. Усещаме го вечер, когато намятаме през рамо някой шал, докато бързаме към среща с приятели. Усещаме го, когато гледаме прогнозата, или когато си ходим умислени по улицата, а жиците тежат от всички лястовички, накацали върху тях…

Да, знам че ви стана тъжно, но не бива. Всеки сезон си има своя чар. И макар морето и плажът да са наистина неустоимо чаровни, есента също има своята красота. Тя е скрита в многоцветните килими от листа, в следобедния неделен чай с приятелки, началото на учебната година, виното, което умело замества ментата.

А и с есента идват новите модни тенденции, както и възможността да носим новите си боти с леопардова щампа, или без. Да добавим повечко аксесоари от типа на шалове, ръкавици, като в същото време все още не се лишаваме от слънчевите очила. Освен да подновим гардероба си, бихме могли да се направим нещо като предварителна равносметка – какво се е случило през годината, дали тя е оправдала очакванията ни. Нещо подобно на новогодишната равносметка, но тази тук е далеч по-приятна по следните причини: първо, ние не сме длъжни да я правим, докато на края на годината навсякъде приятели, радио, билборди, всички ни питат за равносметка, която сме си дали, второ тази равносемтка не е окончателна, тя ни помага да осъзнаем какво още не сме сторили, а бихме искали да сме и ни дава шанс да го направим, понеже годината все още не е свършила.

Важно е при настъпването на есента да се зареждаме с повече положителни емоции, да прекарваме повече време навън, на слънце, с приятели, мислейки за хубави неща, да пестим нервите си, и да не пестим толкова времето си, да се отдадем на приятни моменти, да похапваме повечко плодове и зеленчуци, докато имаме тази възможност и да се натъжаваме, че е почти есен. Да живеем за момента и за неговия чар, а не за миналото или бъдещето. Общо взето всичко това се отнася за всеки сезон, за всеки ден, но през есента хората често се депресират понеже на мястото на пролетта идва зимата…

И все пак недейте да тъжите по лятото, по хубавите моменти зад гърба ви, а се усмихнете широко и дайте шанс на есента да ви зарадва. Може би и тя има какво да ви покаже. Пък и в добра компания с чаша хубаво вино в ръка всички проблеми започват да изглеждат все по-далечни и незначителни.

Виж още по темата