Етикет и протокол на масата

България е на едно от последните места в Европа с правилно поведение на масата.

Спазването на определен етикет и протокол е неизменна част от нашето ежедневие. Това се случва неосъзнато, по навик или на база знания и умения, които сме натрупали през годините и благодарение на нашия житейски опит.  Налага се да спазваме етикет при бизнес срещи и приеми, на обществени места, в бизнес отношенията, при формални и неформални срещи, дори и когато се храним. Определено етикетът и протоколът на масата имат своята важност и тънкости, които трябва да спазваме.

Проучване на foodpanda показа , че България се намира на трето  място за неспазване на определени правила при храненето. Сред най–дисциплинираните на масата са англичаните и швейцарците.  Според друго изследване на foodpanda, благодарение на платформите за доставка на храна, качеството на работа и сплотяването на колективите в офисите се е повишило. Обядът на работното място е неформален и не изисква кой знае какъв протокол, въпреки това почти на всеки човек се налага присъствие на прием или бизнес обяд /вечеря/.

foodpanda посочват някои от основните правила, които със сигурност ще ви бъдат от полза, независимо дали сте на официален прием или на неформална среща.

– Вечерята или обядът не трябва да бъдат отлагани с повече от 15 минути, от обявения час.

– Всеки мъж трябва да стане и да поздрави дамите, които пристигат след тях.

– Ако сте дама, не е необходимо да ставате от масата , при влизането на мъж или жена.

– Не поставяйте коктейлни чаши на масата за вечеря. Тяхното място е на бар или на високи маси, подходящи за „welcome drink”.

– Относно заемане на местата на масата, протоколът изисква, когато гостите са повече от шест души, това да бъде отбелязано с табелки.

– Домакинът е последния човек, който сяда на масата.

– Гостите на масата, трябват да бъдат организирани по сродни интереси, така че да бъдат избегнати неловки ситуации.

– Чанти, портмонета, ключове и мобилни телефони не се слагат на масата за хранене.

– Когато поводът е бизнес, визитни картички се дават преди или след приключване на обяда или вечерята, никога по време.

– Не говорете с пълна уста и не пускайте неуместни и груби шеги по време на хранене.

– Кой плаща обяда или вечерята? Етикетът посочва, че това е човекът, който е инициирал срещата. „Лицето, което кани е човекът, който плаща.“

– Винаги се обличайте подходящо, според повода или локацията. Когато поводът е бизнес, вратовръзката (за мъжете), сакото и затворените обувки са  задължителен елемент.

– През последните години е изключително модерно заснемането на храната, която поръчваме и консумираме. Етикетът не допуска подобно нещо да се случва на масата особено, когато се намираме в ресторант.

– В интернет пространството е пълно с информация и снимки кой прибор за какво служи. Задължително условие е да се запознаете с това, за да не се изложите, когато ви сервират.

– Когато сте приключили с храната, поставете вилицата и ножа в позиция 10:20 в чинията си.

– По време на хранене, не се оплаквайте от проблемите на ежедневието. Храненето е процес, който изисква спокойствие и приятна обстановка.

– Режете хапки, които консумирайте веднага, а не цялата порция.

– Позиция на стойката – седнете изправени, само китките са на масата, а не лактите.

Независимо дали поводът е интимен, празничен, делови или официален, винаги спазвайте обноските на масата. Познаването на етикета и протокола ще направи добро впечатление у събеседниците ви. И не на последно място, не забравяйте своята усмивка и добро настроение – това определено отключва много врати.

Виж още по темата