Как да избягваме купуването на излишни дрехи

Ако гардеробът ви е претъпкан с дрехи, но въпреки това не знаете какво да облечете, значи е време да се замислите по някои въпроси. Грешните покупки не ви ли карат да съжалявате всеки път, в който погледнете към тях? Ако е така, сложете край на мъките веднъж завинаги, с няколко прости стъпки за по-добра стратегия при пазаруване.

Модни списания. Реклами. Търговски каталози. Специални сезонни оферти. Изкушението да си купувате нови дрехи и аксесоари е буквално навсякъде. Докато няма нищо лошо в това да искате да сте на върха с най-новите модни тенденции, връщането вкъщи с дреха, която определено е лош избор за някакво излизане, може да донесе определено чувството за вина, че сте похарчили по грешен начин парите си. За да избегнете тези грешки, сложете пазаруването си в ред. Мислете за лошият избор на облекло, като за трупане на опит.

Сп. Gizdava предлага няколко съвета за вашите следващи търговски сесии.

Изберете любимите си, най-често използвани дрехи

Ние всички имаме подобни дрехи, които оправят настроението ни, веднага щом ги видим и са съвсем естествено избирани за ежедневен тоалет много по-често, отколкото останалите. В този случай вземането на практическо решение какво да облечем, е сведено до най-удобните дънки и блузи става съвсем лесно. Анализирайте плата, шивашката обработка, до колко дрехата е удобна и т.н., за да определите точно какво ви кара да се чувствате добре. Така лека-полека ще откриете критерийте, които трябва да гоните при пазаруване. 

Добре анализирайте дрехите, които спадат към графата “лош избор”

Както казахме, грешките си можем да използваме като трамплин за следващият по-добър избор. Ето защо е по-важно да имате по-малко перфектни възможности, от които да избирате, за да можете по-лесно да забележите общите неща. В един момент може да се окаже, че обекта на вашите модни желания е с неустоима цена, а неща като модел и годност веднага биват пренебрегвани. Това е доста погрешно. Може платът да е стар или пък цветът не толкова ярък. Обръщайте внимание. По същият начин, когато в последният момент търсите тоалет за важно събитие, е много вероятно да допуснете голяма грешка. Направете си списък с неща, за които да внимавате при пазаруване. Това ще ви спести много нерви.

Определете какво липсва в гардероба ви

Много е лесно да се съсредоточите в избора на страхотни, нови, модни дрехи, забравяйки, за основните такива, които наистина ще ви доведат до създаването на прекрасни тоалети. Друг вариант е да се сблъскате с проблема „Нямам какво да облека!” за поредица поводи. Ако често имате такива проблеми, явно трябва да вземете нещата в свои ръце и да добавите някои неща в гардероба си. Имайте предвид правилото на Майкъл Корс: „70% от дрехите, които притежавате, трябва да бъдат месо и картофи. Останалите 30% трябва да са лед и пух – това са цвят, модел, обувки, аксесоари и т.н.”

Заложете на качеството

Не е тайна, че евтината дреха, която се разпада след няколко носения и изпирания, е много лош избор. Но, тъй като високата цена не винаги е гаранция за високо качество, се уверете, че малките дребни неща, като правите шевове, облицовките, платовете и т.н. изглеждат добре.

Виж още по темата