Как да се справим с есенната депресия

Не ви се излиза навън? В ужасно настроение сте в последните няколко дни, месеци? Затворили сте се в стаята си и имате нужда само от огромен шоколад, една купчина с филми и нищо друго? Чувствате се подтиснати и отвратени от живота? Сладури, не се поддавайте на сезонната депресия. Супер сп. Gizdava е тук, за да ви даде няколко съвета по този въпрос.

снимка на око в близък план

Сезонната депресия, много често наричана също сезонно разтройство, е депресия, която се появява всяка година по едно и също време. Обикновено това се случва със започването на есента или зимата и отшумява с края на пролетта, лятото. Рядка форма на сезонната депресия е позната като лятна депресия, която започва в късната пролет или ранно лято и продължава цяло лято чак до есента. Хората, които страдат от това имат доста подобни симптоми: тъга, тревожност, раздразнителност, загуба на интерес към обичайните си дейности и занимания, забелязва се оттегляне от социалните дейности, невъзможност за концентрация, чувствате се стресирани, леност, бърза загуба на сили, енергия и ентусиазъм, наблюдава се голям апетит и в повечето случай имаме наддаване на теглото. Всички тези показатели са придружавани от повишена нужда на човек да остава сам и почти непрекъсната нужда от сън. При лятната депресия пък наблюдаваме точно обратното. Наблюдава се загуба на тегло, изключително проблемно спане, неспокоен сън, намален апетит. Причината за тези видове депресии не е известна. Смята се, че промяната в наличието на слънчева светлина е може би виновника за това.

Една теория гласи, че с намаляване на подлагането на слънчева светлина, биологичния ни часовник, който регулира настроението, съня и хормоните е забавен през зимата. Излагането на светлина може да го анулира обаче. Друга теория твърди, че мозъчните химикали, които пренасят информация между нервите, може би се изменят при хора със сезонна депресия. Каквото и да предизвиква тези ужасно некомфортни за нас моменти, едно е сигурно – липсата на вдъхновение за живот е предизвикана от липсата на светлина и със светлина може да бъде коригирана. Т.е. ако ние се подлагаме на светлинна терапия, ще възвърнем силите си и настроението си. Оказва се, че всичко е до нагласата на човешкия мозък. Слънцето е директния източник на щастие и положителни емоции. Разбира се, този вариант е за леките случаи на депресия. Нека по-скоро го наречем неразположение на духа. Има хора, при които депресията може да бъде много по-силна. Там вече е необходима лекарска намеса и медикаменти. 

Ако всеки път когато настъпи есента започвате да се чувствате подтиснати или имате горе описаните симптоми, ние от сп. Gizdava ще ви насочим как да избегнете този неприятен момент. Опитайте се да прекарвате повече време навън всеки ден, дори когато времето е облачно, дъждовно и т.н. Разхождайте се продължително, бавно, без стрес и с добър приятел за компания. Излагайте се на слънчева светлина колкото можете по-често. Хранете се балансирано. Набавяйте си необходимите минерали и витамини от естествени продукти и храни. Яжте плодове. Това ще помогне за повишаването на вашата енергия и ще ви откаже от сладкото. Опитайте се да отделите 30 минути за упражнения, три пъти седмично. Когато зимата настъпи и ни е страх да си подадем дори носа навън, е важно да се раздвижваме редовно. Бъдете активни. Срещайте се с приятели, бъдете заети. Така ще ви остане по-малко време за размисли върху това, колко гаден може да бъде живота. Запишете се на някакъв курс – спортен, езиков. Курс по актьорско майсторство – защо не?

Постарайте се графикът ви винаги да е пълен, да се срещате и запознавате с нови хора. Винаги ще се намери някой, който да ви развесели когато паднете духом, дори за малко. 😉

Виж още по темата